Den 31 oktober hade man i Krakow tänkt fira Polens i år 90-åriga självständighet i form av en mindre högtid. Hbt-rörelsen hade samma dag beviljats tillstånd till att genomföra en regnbågsmarsch. Vägen marschen skulle ta var spikad. Deltagarna skulle bl a stanna till vid den polske 1400-talskungen Wladyslaw III:s grav i närheten av stadskärnan. Efter att Polens president Kaczynski nu meddelat att han kommer att besöka Krakow under självständighetsfirandet i staden och även befinna sig vid Wawel, den kungliga borg i Krakow där regnbågsmarschen hade tänkt stanna till som är begravningsplats för polska kungar, har myndigheterna i Krakow dock dragit tillbaka demonstrationstillståndet. Detta med direkt hänvisning till presidentens besök.

– Det är svårt att avgöra om president Kaczynski besöker Krakow för att vår marsch inte ska kunna hållas eller bara för att delta i arrangemangen i Krakow, säger Lukasz Palucki, talesperson för den polska grenen av International Lesbian and Gay Cultural Network, ILGCN, till ukgaynews.org.uk.

Från att ha varit ett lokalt firande av självständighetsjubileet i Krakow har arrangemanget förvandlats till en nationell angelägenhet i och med presidentens närvaro. Därmed tillämpas också betydligt strängare säkerhetsföreskrifter, vilket gör regnbågsmarschen omöjlig. Det var inte förrän regnbågsmarschen blev en nyhet i polsk riksmedia som president Kaczynski meddelade att han ämnade resa till Krakow för att delta i firandet av 90-årsjubileet. Även om marschen den 31 oktober nu ställts in kommer ILGCN att hålla de övriga arrangemang man planerat in – först en klassisk konsert med en orkester från Budapest och senare på kvällen en fest, som man kallat Royal Gay Party, på Krakows största gayklubb Cocon Club. Krakow är känt för att hbt-rörelsen där varje år under våren arrangerar en kulturfestival som är en polsk version av Pride och där även en parad ingår. Årets festival, arrangerad av organisationen Fundacja Kultura dla Tolerancji, var den femte i ordningen.

Idén med att regnbågsmarschen skulle stanna till vid medeltidskungen Wladyslaw III:s grav var med anledning av att Wladyslaw av samtida historiker framställts som homosexuell. Wladyslaw III blev kund redan vid nio års ålder 1434 och dog endast tio dagar efter sin 20-årsdag vid slaget vid Varna, i nuvarande Bulgarien, den 10 november 1444.

Polens nuvarande president Lech Kaczynski har vid upprepade tillfällen uttalat sig starkt fientligt mot homosexuella. Som borgmästare i Warszawa utfärdade han förbud mot huvudstadens Prideparad åren 2004 och 2005. Vid båda tillfällena trotsade dock paraddeltagare förbudet och en parad, om än omgärdad av bråk, kunde hållas ändå. Ett av Kaczynskis senaste uttalanden fällde han vid ett statsbesök i Irland i våras, då han förklarade att uppmuntrande av homosexualitet i förlängningen skulle leda till mänsklighetens undergång. Det konservativa och nationalistiska parti presidenten representerar, Lag och rättvisa, leds av hans tvillingbror Jaroslaw Kaczynski. Partiet var mellan 2005-07 det största regeringspartiet i Polen, men befinner sig sedan nyvalet i slutet av förra året i opposition.