ABC till USA:s val

Kandidaterna
Barack Obama, 47 år gammal, demokratisk senator från Illinois sedan 2005. Utbildad jurist, son till en vit amerikanska och en svart kenyan som kan bli USA:s förste svarte president.
John McCain, 72 år gammal, republikansk senator från Arizona sedan 1987. F.d. kapten inom marinen. Fick som pilot sitt plan nedskjutet över Nordvietnam 1967 och tillbringade, svårt skadad, sex år i krigsfångenskap. Kan bli den äldste person som valts till en första period som USA:s president.

Valsystemet
– I USA röstar man inte direkt på presidentkandidaterna utan på elektorer (538 st totalt) till elektorskollegiet, vilket i sin tur formellt väljer president. Den kandidat som vinner flest röster i en delstat vinner också alla delstatens elektorer. Undantagen är Maine och Nebraska, där fördelningen av elektorer är uppdelade i distrikt.
– Systemet möjliggör att en kandidat som inte fått flest röster nationellt ändå vinner flest elektorer och väljs till president. Det är mycket ovanligt, men inträffade i valet 2000 då republikanernas George W Bush fick 0,5 procent färre röster än demokraternas Al Gore, men ändå blev vald med hjälp av fem fler elektorsröster.
– För att kunna rösta krävs att man registrerar sig i förväg. 2004 röstade 56,2 procent av alla röstberättigade, vilket var det högsta valdeltagandet i ett presidentval sedan 1968. I år väntas valdeltagandet öka ytterliggare. Högst var valdeltagandet 2004 i Minnesota, med 74 procent, och lägst i Hawaii med 45 procent.

Vad väljer man?
– Förutom president väljs också alla 435 ledamöter i representanthuset och en tredjedel av senatens 100 ledamöter. I elva delstater väljer man guvernör och i alla delstater hålls också val till delstatskongressen och till en lång rad andra poster på delstats- och countynivå.
– Elva delstater håller en eller flera folkomröstningar. I Kalifornien, Arizona och Florida folkomröstar man om att införa ett förbud i delstatsförfattningen mot äktenskap mellan samkönade par. I Kalifornien skulle ett ja till ett sådant förbud avskaffa den möjlighet samkönade par haft sedan maj i år att ingå äktenskap. I Arkansas håller man folkomröstning om att införa en lag som skulle göra det omöjligt för alla ogifta par att adoptera barn.

Samkönat äktenskap
– Samkönade par kan ingå äktenskap i tre amerikanska delstater. Kalifornien, Massachusetts och Connecticut.
– Möjlighet att ingå partnerskap (betecknat ”civil unions” i de flesta fall) som ger de flesta eller i princip alla av äktenskapets rättsverkningar finns i Maine, New Hampshire, New Jersey, Oregon, Vermont, Washington och Washington DC.
– 26 amerikanska delstater har infört förbud i sina delstatsförfattningar mot införande av samkönat äktenskap. I ytterliggare 17 delstater finns en lag som definierar att äktenskap ej kan ingås av par av samma kön.
– På det federala planet finns sedan 1996 en Defense of Marriage Act. Lagen stadgar att även om ett äktenskap mellan ett samkönat par erkänns av en delstat erkänns det inte som ett äktenskap i federala sammanhang.
– Republikanerna i kongressens båda kammare har, i samarbete med president Bush, under senare år verkat för införande av ett federalt författningstillägg som skulle förbjuda samkönade äktenskap i hela USA. Förslaget har dock misslyckats att vinna den 2/3-majoritet som krävs i både senat och representanthus. Både Barack Obama och John McCain har i senaten röstat emot detta författningstillägg, med motiveringen att det är en fråga för varje delstat att avgöra för sig.
– Få ledande politiker har öppet tagit ställning för samkönade äktenskap, men bland dem som gjort det finns f.d vicepresidenten Al Gore, senator Edward Kennedy och delstaten New Yorks guvernör David Paterson.

Andra hbt-frågor
– På det federala planet är framför allt två frågor aktuella: införande av förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning och könsidentitet respektive avskaffande av rådande förbud, kallat ”don’t ask, don’t tell”, mot öppet homo- och bisexuella att tjänstgöra inom den amerikanska försvarsmakten. Med demokratisk majoritet i kongressens båda kammare och en president som inte väljer att lägga in sitt veto är chansen stor att dessa lagstiftningsförändringar blir verklighet inom de närmaste två åren.

Kandidaterna i hbt-frågorna
– I årets presidentvalskampanjer har hbt-frågor spelat en mindre framträdande roll än för fyra år sedan, då Bush-kampanjen använde motstånd till samkönade äktenskap som en fråga man aktivt värvade röster genom.
– Barack Obama har, enligt hans kampanjs hemsida www.barackobama.com, följande inställning i viktiga hbt-frågor: ja till förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning och könsidentitet, ja till avskaffande av ”don’t ask, don’t tell” inom försvarsmakten, ja till avskaffande av den federala Defence of Marriage Act och nej till införande av federalt författningsförbud mot samkönade äktenskap. Obama har tagit ställning för delstaters införande av partnerskap men inte för delstaters införande av samkönade äktenskap. Han stödjer möjlighet för alla att adoptera barn oavsett sexuell läggning.
– John McCain slår på sin kampanjsida www.johnmccain.com fast att äktenskapet är en förening mellan en man och en kvinna som inte bör utökas till att gälla andra. Andra hbt-frågor nämns inte på hemsidan. Utifrån hur McCain röstat i senaten och hur han uttalat sig i media har han följande inställning i viktiga hbt-frågor: nej till förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning och könsidentitet, nej till avskaffande av ”don’t ask, don’t tell” inom försvarsmakten och nej till införande av federalt författningsförbud mot samkönade äktenskap. Han stöjder dock att delstater inför författningsförbud. McCain har uttalat tveksamhet till den möjlighet som finns på många håll i USA för samkönade par att adoptera barn. Hans vicepresidentkandidat Sarah Palin har för sin del uttalat sig för ett federalt författningstillägg som förbjuder samkönade äktenskap i hela USA.

Uttalanden i hbt-frågor

Barack Obama:
Även om vi har kommit långt sedan Stonewall-upproret 1969, så har vi fortfarande mycket arbete som återstår. Alltför ofta expolateras frågan om hbt-rättigheter av dem som strävar efter att splittra oss. Men i sin kärna handlar denna fråga om vilka vi är som amerikaner. Den handlar om huruvida denna nation tänker leva upp till sitt löfte vid grundandet om jämlikhet genom att behandla alla sina medborgare med värdighet och respekt.

John McCain:
Jag ställer upp för att bli USA:s president för att jag vill hjälpa till med familjevärderingar. Och jag tycker att familjevärderingar är viktiga, då vi har två föräldrar – familjer som består av föräldrar som motsvarar den traditionella familjen. (…) Jag är för de värderingar och principer som familjer med två föräldrar representerar. Och jag pekar också på att många av dessa beslut fattas av delstaterna, som vi alla vet.

Jag stödjer ansträngningarna som befolkningen i Kalifornien gör för att erkänna äktenskapet som en unik institution mellan en man och en kvinna.