När Barack Obamas i sitt segertal i predikantens ton utropade ”Yes we can” och publiken repeterade lät det som 2000-talets eko av Martin Luther Kings ”We shall overcome”. Barack Obamas seger och demokraternas majoritet i såväl Senaten som Kongressen har redan skapat en ny bild av USA.
I kommentarerna på morgonen ses valet som en helande faktor för nationen, en ny era för internationella relationer men också ett budskap om att det är möjligt, ”Yes we can”. Det är också ett tydligt budskap riktat mot Sarah Palins kristna fundamentalism, en politisk rörelse som i två val burit fram George Bush till makten.
För hbt-samhället blev valet på nationell nivå en seger. Med den stora majoriteten för det demokratiska partiet är det klart att frågan om ett federalt förbud mot könsneutrala äktenskap är politiskt stendöd. Barack Obama har i valrörelsen även sagt ja till förbud mot diskriminering i arbetslivet, uttalat sig för avskaffande av ”don’t ask, don’t tell” inom försvarsmakten. Obama har även uttalat sig för delstaters införande av partnerskap men inte samkönade äktenskap och han stödjer möjlighet för alla att adoptera barn.
I sitt tacktal nämnde Barack Obama ”gay” i sin uppräkning av alla människor som ingår i det amerikanska samhället. Ett inkluderande i hans budskap att ”Change has come to America” som noterats i amerikansk media som ovanligt.
Men medan jublet höjdes i Chicago är det en smolkad glädje för gay-amerikaner efter tisdagens delstatliga folkomröstningar.
I Arizona röstade 56% för att i konstitutionen skriva in att äktenskapet endast gäller heterosexuella par. Detsamma i Florida där det på morgonen ser ut som att de 60% som krävs för att den lag om att äktenskapet är heterosexuellt nu blir del av konstitutionen. Dessutom kommer partnerskap för samkönade par förbjudas i Florida.
I Arkansas förbjuds adoption för samkönade par, samboende och ensamstående genom att 57% röstade för en lag som endast ger lagligt gifta möjlighet att prövas för adoption.
Även i Kalifornien ser det nu på onsdagsmorgonen ut som att Proposition 8 kommer att få över 50% av rösterna. Proposition 8 innebär att delstaten inför en konstitutionell skrivning där äktenskap definieras som en förening mellan en man och en kvinna.
En tredje öppet homosexuell kommer i januari ta plats i Kongressen. Jared Polis från Colorado valdes in i natt. Barney Frank, Massachussetts och Tammy Baldwin, Wisconsins hade inga problem att bli omvalda.