I Lunchekot meddelade statminister Fredrik Reinfeldt att regeringen inte kommer att lägga en gemensam proposition om en ny äktenskapslagstiftning. En ”grundproposition” om de delar som inte rör frågan om könsneutralitet läggs gemensamt av regeringens alla fyra partier, sedan kommer de tre regeringspartier som är för könsneutralitet att lägga kompletterande motioner i riksdagen.
– Vi får nu en hantering som innebär att resultatet blir könsneutrala äktenskap men det anpassas till att vi inte tycker likadant, förklarade Reinfeldt i Ekosändningen och kallade sig ”resultatpolitiker”.
– Redan till midsommar kan det ljuda bröllopsklockor över samkönade par, sa han.
Reinfeldt menade att man inte förhalat hanteringen och att det i arbetet med propositionen skett ett ”kvalitativt” arbete som gör att trots att partierna i regeringen tycker olika så ”förlorar vi inte målet”.
I intervjun framför Reinfeldt en förhoppning om att oppositionen i riksdagen kan samordna sig. Han lockar med att man nu kan gå snabbare fram än vad opposition föreslår i sin gemensamma motion. Medan oppositionen föreslår 1 januari 2010 så gör Reinfeldts tidsschema att vi redan den 1 maj 2009 kan ha en könsneutral äktenskapslagstiftning. Genom ett snabbt och enigt agerande hoppas han sända signaler till omvärlden.
– Med mycket stor majoritet har vi adderat många människors frihet utan att ta någon annans frihet ifrån dem, formulerade han det han hoppas blir ett enigt budskap.
I intervjun meddelar Fredrik Reinfeldt att han inte gillar förslaget om att införa civiläktenskap som helt tar ifrån kyrkan vigselrätten.
– Vi vill addera möjligheten så att vi förhoppningsvis kan få samkönade som kan gifta sig i kyrkan utan att det sker på ett sätt som tar ifrån dem möjligheten eller skarpt inskränker den för heterosexuella par, sa han i Ekot.
Riksdagsledamoten Olof Lavesson (m) välkomnar sättet att hantera frågan.
– Jag är stolt över att vara en av de som varit med om att förändra moderaternas inställning när det gäller könsneutrala äktenskap. Fredrik Reinfeldts besked idag visar att vi nu står för detta och redan till den 1 maj 2009 får en könsneutral äktenskapsbalk på plats. Det innebär att vi får en lagstiftning som faktiskt svarar mot de familjebildningar som är reella i Sverige idag.
Från RFSL Ungdom är reaktionerna översvallande positiva.
– Det här är verkligen en glädjens dag! Ytterligare en juridisk särskiljning kommer nu att försvinna, och denna gång kanske den mest laddade, säger RFSL Ungdoms förbundsordförande Felix König i en kommentar.
– Detta är en mycket viktig förändring för likabehandling i Sverige, och en viktig signal internationellt. Vi kommer nu sälla oss till en liten men betydelsefull skara länder som visar att alla ska behandlas lika.
Från Öppna moderater välkomnas också beskedet från Reinfeldt idag.
– Det är en stor dag idag genom att frågan om könsneutrala äktenskap äntligen fått sin lösning säger Christer G. Wennerholm ordförande i Öppna moderater, moderaternas HBT-nätverk.
– Vi moderater att har ett särskilt ansvar när vi hävdar alla människors lika värda, att också staten är neutral och behandlar alla lika, därför är vi extra glada över dagens positiva besked.

Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%