– Det är en unik möjlighet att få träffa två internationella transaktivister med stor kunskap om situationen för transpersoner världen över, säger Mathilda Piehl, internationell projektledare på RFSL.

Under ledning av Anna-Maria Sörberg kommer Belissa Andia Pérez och Sas Sasot att diskutera frågor om hälsa, rättigheter och aktivism bland världens transpersoner. Även den mer laddade frågan om transpersoner som sexarbetare och rättigheter i relation till det kommer att beröras.

– Vi befinner oss i processen att återerövra oss själva. Självmedvetenheten är fortfarande låg bland transpersoner i de flesta asiatiska länder och självförtrycket är stort, säger Sas Sasot, som 2002 var en av fyra transkvinnor som grundade organisationen Society of Transsexual Women i Filippinerna.

– Nu är vi mer en stödgrupp, men det finns så mycket som skulle kunna göras. Vi håller på att bygga upp alltihop från grunden, fortsätter hon och berättar att transpersoner i år för första gången var en officiell del av Prideparaden i huvudstaden Manila.

I Filippinerna, liksom på många andra håll i världen, går det inte att juridiskt byta kön. Att få tillgång till könskorrigerande kirurgi inom landet är mycket svårt och måste i vilket fall bekostas av patienten själv.

Seminariet i riksdagen sker den 17 november mellan kl 13-15 och är kostnadsfritt. Den som vill anmäla sig kan göra det genom e-post [email protected] fram till fredag eftermiddag.