.

Biskop Voitto Huotari och Olli Aalto, kyrkoherde i Imatra församling, höll en presskonferens i torsdags, där biskopen betonade Olli Aaltos lagliga rätt att fortsätta i sitt nuvarande ämbete. Enligt biskopen har det inte i något skede varit tal om att avskeda kyrkoherden.

Enligt biskopen i St Michels stift är det upp till Olli Aalto själv om han vill fortsätta som kyrkoherde efter könsbytet från man till kvinna. Processen inleds efter årsskiftet och normalt förutsätter en könskorrigering vård under minst ett års tid. Kyrkoherden själv har inte fatta något beslut om vad han, om ett år hon, vill göra efter att könsbytet är genomfört.

-Men om jag om ett år inte ser en tillräckligt stor anledning att återvända till just Imatra vill jag i varje fall fortsätta arbeta som präst, säger kyrkoherden, som efter könsbytet byter namn till Sisko-Marja Aalto.

Enligt biskop Voitto har diskussionen som uppstått kring fallet Aalto inte till alla delar varit konstruktiv ur kyrkans synpunkt.

–Inom kyrkan är man bra på att diskutera människorättsfrågor i största allmänhet, men det fungerar inte lika friktionsfritt när det uppstår praktiska situationer där något som avviker från det normala dyker upp, säger biskopen.

I Finland har redan en präst genomgått könskorrigering, och ytterligare några präster överväger könsbyte, men dessa fall har inte diskuterats i offentligheten och media på samma sätt som fallet Aalto. Biskopen medger att Olli Aaltos val att träda fram och berätta om sina avsikter att byta kön har tvingat kyrkan till en öppen diskussion, som annars inte hade uppstått.

Antalet personer som trätt ur den finländska kyrkan har i år ökat med nästan 50 procent jämfört med fjolåret. Fallet Aalto förorsakade en enorm ökning i Imatra – nästan 40 personer valde att skriva ut sig ur Imatra församling bara under förra veckan.

LÄS ÄVEN: Transsexuell präst skapar huvudbry