Regeringen skriver i sin redogörelse 2007 över situationen i Afghanistan att ”homosexuella samlag” är förbjudna enligt Sharia-lagarna i landet. RFSL konstaterar idag att Afghanistan är ett land där homosexuella tvingas dölja sin läggning och skriver att ”situationen för homosexuella i Afghanistan är på många sätt värre än i Iran och det är uppenbart att mannen skulle få stora problem med sin sexuella läggning om han måste återvända.
RFSL uppger i ett pressmeddelande att en afghansk homosexuell fick nyligen besked att hans tidsbegränsade uppehållstillstånd inte kommer att förlängas. Han har bott i Sverige i sju år och Migrationsverket menar att han inte kunnat bevisa att han riskerar att förföljas i Afghanistan.
– RFSL fördömer starkt beslutet och kräver att avvisningen ska stoppas i avvaktan på att migrationsdomstolen hinner pröva överklagandet, säger förbundsordföranden Sören Juvas.
I sitt pressmeddelande som släpptes ikväll säger RFSL att den dialog som förts mellan förbundet och Migrationsverket om hbt-flyktingar hittills ”präglats av en öppenhet”. Beslutet att utvisa den afghanske homosexuelle mannen från Sverige oroar nu RFSL.
– Trots att vi har sett en större öppenhet och kunskap i hanteringen av homosexuella asylsökande under de sista åren konstaterar vi att verket fortfarande skickar människor till länder där de riskerar att dö på grund av sin sexuella läggning, säger Sören Juvas.