Den 40-årige flygvärden greps under en jobbvistelse i Japan, misstänkt för sexuellt utnyttjande av en minderårig, rapporterar nyhetssajten Rainbow.at. En anonym person hade angivit honom och hans 17-årige pojkvän som är bosatt i Japan. Enligt japansk lag är åldersgräns för sexuellt umgänge 16 år både för heterosexuella och homosexuella. Men polisen använde en regional skyddslag, där åldersgräns för homosexuella är 18 år.
Mannen fick betala böter, sedan frigavs han efter knappt tre veckor i häktet. Lufthansa ordnade hemresan till Frankfurt, för att sedan förebrå honom för att ha åsamkat företaget en stor imageskada. När den homosexuelle medarbetaren själv vägrade att säga upp sig från jobbet, blev han avskedad.
Flygvärden har stämt Lufthansa inför arbetsdomstolen och får stöd från personalrepresentanterna som säger att avskedandet saknar laglig grund och har homofobisk bakgrund. Sajten romeoliebtjulian rapporterar att flera gayresearrangörer för närvarande inte säljer Lufthansabiljetter om andra bolag erbjuder alternativ.
Lufthansa vill inte kommentera den pågående rättegången men låter meddela via sin presstalesman att man respekterar samkönade par. Företaget har sedan länge satsat på mångfald och bland annat sponsrat Prideparaderna i London och Köln.