En lägre instans gav tidigare sitt stöd till de lokala myndigheterna som upplöst organisationen då de menat att den var olaglig, omoralisk och mot familjevärderingar.
Äntligen har vi fått rättvisa”, skriver Lambda i ett engelskspråkigt uttalande. ”Vi är starkare idag då beslutet att förbjuda Lambda Istanbul ändrats. Som en grupp människor som möter våld, som stängs ute från våra arbeten, som isoleras, nekas legala rättigheter ökar nu kraften i våra röster; och som en HBT-rörelse kan vi nu höras bättre när vi ropar ut våra krav på likställdhet.
Beslut påverkade av fördomar kommer oundvikligen att tas och orättvisa, diskriminering och allvarliga brott mot mänskliga rättigheter kommer fortsätta så länge ”sexuell orientering” och ”könsidentitet” inte ingår i rättighetsskyddet i vår konstitution,” menar gruppen.
Lambda har existerat sedan 1993 och har varit officiellt registrerat i två år. Gruppen har fortsatt arbeta under tiden då de lokala myndigheternas beslut om att upplösa gruppen överklagats i domstolarna.