Iowa i den amerikanska Mellanvästern har inte, till skillnad från numera 28 andra delstater, ett förbud mot införande av äktenskap mellan samkönade par inskrivet i delstatsförfattningen. Däremot tillhör man det dryga dussin delstater som har en lag som definierar att äktenskap ej kan ingås av par av samma kön. I en amerikansk delstat, Kalifornien, är rättsläget oklart efter att väljarna där med knapp majoritet den 4 november röstade för ett författningstillägg, Proposition 8, om att äktenskap enbart kan ingås av en man och en kvinna. Det gjorde man efter att Högsta domstolen i Kalifornien ett halvår tidigare genom ett domslut hade infört äktenskap mellan par av samma kön. En ny rättsprocess pågår för närvarande i Kalifornien. I den har Högsta domstolen att ta ställning till om folkomröstningen varit giltig eller om rättigheten att ingå äktenskap även för samkönade par ska anses så skyddad av delstatsförfattningen att folkomröstningsresultatet inte utgör ett giltigt sätt att i detta fall ändra författningen på.

– Om väljarna hade röstat för ett initiativ som fråntog rätten till yttrandefrihet för kvinnor men inte för män skulle alla instämma i att en sådan åtgärd skulle hamna i konflikt med det grundläggande ideal om jämlikhet som är inskrivet i vår författning, säger hbt-organisationen Lambda Legals jurist Jenny Pizer i ett uttalande och fortsätter:

– Proposition 8 lider av samma brist. Den utgör en för stor förändring av principerna i författningen för att kunna godkännas av enbart en enkel majoritet av väljarna

Rättsfallet i Iowa drivs av Lambda Legal på sex samkönade pars vägnar. Under 24 timmar i augusti 2007 kunde samkönade par i Iowa gifta sig sedan en domare i lägre instans beslutat ogiltigförklara det delstatliga förbudet mot detta. Ett par, Sean Fritz och Tim McQuillan hann både få ut en äktenskapslicens och ingå äktenskap innan domarens beslutet överklagades till Iowas Högsta domstol. Parets äktenskap är, tills vidare, juridiskt giltigt. I samma situation befinner sig de tusentals samkönade par i Kalifornien som mellan maj och november ingick äktenskap.

– Det skulle kunna bli ett stort steg framåt för Iowa och något Iowa skulle kunna vara stolt över. Det är viktigt för Iowa att vi hamnar i framkant i den här frågan, förklarade Justin Uebelhor från hbt-gruppen One Iowa inför delstatens Högsta domstol då det tidigare hölls förhandling i ett liknande fall.

Opinionsmätningar i Iowa visar att en majoritet av invånarna där är beredda att ge sitt stöd till partnerskap för samkönade par, men inte till äktenskap. För närvarande har samkönade par i två amerikanska delstater, Massachusetts och Connecticut, möjlighet att ingå äktenskap. I New Hampshire, New Jersey och Vermont finns möjlighet att ingå partnerskap som ger i princip alla äktenskapets rättsverkningar. I Hawaii, Maine, Oregon, Washington och i huvudstaden Wasington D.C. finns möjlighet att ingå partnerskap som erbjuder ett varierande antal av äktenskapets rättsverkningar. På det federala planet i USA finns sedan 1996 en Defense of Marriage Act, som stadgar att även om ett äktenskap, eller en äktenskapsliknande förening, mellan ett samkönat par erkänns av en delstat erkänns det inte som likvärdigt ett äktenskap i federala sammanhang. Tillträdande presidenten Barack Obama lovade under valkampanjen att verka för att avskaffa denna federala lag. Detta löfte finns också med som en punkt i den politiska agenda som Obamas övergångsadministration på sin hemsida lovar att genomföra.