Igår inleddes mordrättegången mot den trebarnspappa som anklagas för det brutala mordet på homosexuella Göran Flink i Eskilstuna den 22 maj 1993.
Idag släpptes 44-åriga trebarnspappan som suttit häktad. Han erkänner dråp men inte mord. Att han släpps kan betyda att även rätten anser att det handlar om just dråp och preskriptionstiden gick därmed ut redan i våras. Eftersom han släppts ur häktet kan det antyda att han blir friad.

Det har varit två dramatiska rättegångsdagar. Trebarnspappan hävdar att det rör sig om nödvärn. Han påstår att han somnat hos Göran som var helt okänd för honom och vaknat av att han hade Görans könsorgan i munnen och försvarade sig från att bli våldtagen. Att de flesta män som begår denna typ av brott brukar hävda närmanden verkade vara något som åklagaren inte hade tagit till sig.
Igår påbörjades rättegången med att trebarnspappan kommer in i salen med vad som ser ut som ett grönt örngott över huvudet. Han har på sig en mörk tröja med tryck och mörka jeans. Han sätter sig ner, mitt emot honom sitter Göran Flinks far.
Pappan är en äldre rullstolsbunden man. Pappan begär att inte få vara med när de hemska bilderna visas upp. Den åtalade hittades genom att polisen gjorde ett DNA-test på honom när han begick ett ”tillgreppsbrott” under sommaren 2007. Hans DNA påträffades även i Göran Flinks kök och på ett par kinaskor som hittades 1993 med blod från både trebarnspappan och Göran. Större delen av Görans lägenhet var besudlad med blod och avföring.

Åklagaren Ulf Stålhane inleder med att säga till trebarnspappan att han inte motsäger att han ”utsattes för ett sexuellt övergrepp”. Men åklagaren hävdar att han sedan begått ett större övervåld som långt överstiger gränsen för nödvärn. Detta skulle tyda på mord och inte dråp. Han har använt sig av många olika tillhyggen för att döda Göran, bland annat en lampa i sten, en annan lampa i metall och en kniv. Göran fick flera skador i huvudet och knivhugg. En krosskada mot vänster tinning var förmodligen det dödande slaget. Innan åklagaren börjar visa groteska bilder från lägenheten tas Göran Flinks pappa ut ur rättsalen. Bilderna visar att det finns blod och avföring på golv och väggar i stora delar av den lilla ettan.
Trebarnspappan berättar att han hade varit i Eskilstuna för att besöka kompisar.
Han hade bråkat med sin tjej efter att ha varit på en fest med mycket alkohol och antagligen rökte de även hasch. Han berättar vidare att han använde mycket piller och alkohol under denna tid.
– Jag hade bara på mig linne och ett par shorts, det var varmt ute. Jag kände inte till Eskilstuna då jag bara varit där ett par gånger. Jag träffade på Göran Flink som verkade trevlig och han sa att han hade mer sprit hemma. Jag kunde aldrig drömma om vad som skulle hända, säger han och hävdar att han fick en öl som antagligen var spetsad och att han somnade. Han vaknade upp av en tryckande känsla mot bröstet.
– Jag kände att jag hade något i munnen och det var Görans snopp. Jag fick panik och hamnade på golvet. Sedan blev allt ”diffust”, säger han och uppger att han inte minns mer.
Göran hade två sängar som satt ihop och de kom isär, de båda sängarna blir besudlade med Görans blod. Trebarnspappan säger att det blev en strid men skadorna på Göran tyder på annat hävdar åklagaren.
– Du menar att det blir någon form av strid, vad minns du av den? frågar åklagaren. Men trebarnspappan hävdar att han inte har en tydlig bild av vad som sker eller kan skilja på vad som är minnen eller kommer från förundersökningen som han har läst.
– Det är väldigt svårt att hålla isär det jag kommer ihåg och det jag har läst. Han säger även att han inte minns något av att han använt en kniv.

Efter lunch är det dags för vittnesförhör. Åklagaren vill att en kvinnlig närstående till trebarnspappan ska vittna men hon går fram till rådmannen med ett läkarintyg i handen. I den står det att hon slipper vittna. Därför kallas nästa vittne.
Efter att Göran bragts om livet stjäl den åtalade en cykel från ett tidningsbud och tappar sina kinaskor. Den kvinnliga budbäraren sprang efter trebarnspappan, som kom undan. Hon är nu är en äldre dam som kommer in och vittnar. Damen blir upprörd när hon förstår att allt som åklagaren vill veta är vad klockslaget är när hennes cykel blev bestulen. Mycket upprörd säger hon att det inte bara är nära och kära till offret som drabbas, även vittnen kan hemsökas för resten av livet. Hon säger att hon levt med detta i varje dag sedan 1993.
Ett antal bekanta till trebarnspappan vittnar om att han har berättat att han bragt en person om livet efter att denna har försökt att våldta honom. Han ska ha berättat detta i flera omgångar.

Idag avslutades rättgången med att rättsläkaren berättat mer om skadorna. Det går inte att ge en definitiv tidpunkt för när Göran Flink dog men han hittas död på toaletten inklämd mellan toalettstolen och en vägg.
Rättens ordförande läser högt från den rättsundersökning som den åtalade har fått genomgå. Den konstaterar att han har missbrukat droger under många år och att det inte går att utesluta en psykisk störning. Åklagaren vill att han ska dömas till tio års fängelse om inte en rättspsykiatrisk undersökning visar att denne är allvarligt psykiskt sjuk.
Åklagaren nämnde aldrig att Göran Flink bragts om livet på grund av att trebarnspappan kanske ogillade homosexuella. Den enda som nämner detta är försvarsadvokaten som frågar honom vad han anser om homosexuella. Kanske för att försäkra sig att inte rätten ska se brottet som ett hatbrott.
– Jag dömer ingen på förhand, jag känner en kille i Katrineholm som är homosexuell, svarar han.
Idag släpptes trebarnspappan från häktet. Att han släpps kan tyda på att tingsrätten anser att det rör sig om dråp och då är brottet preskriberat och han får gå fri. Domen kommer den 19 december.