I fredags blev det klart att regeringen ger 440 000 kronor till en studie om HBT-ungdomars hälsa- Ungdomsstyrelsen skall studera varför HBT-ungdomar år sämre än heterosexuella ungdomar och ta fram förslag på åtgärder.
– Vi behöver veta mer om vilka åtgärder som kan förbättra unga HBT-personers hälsa. Unga människor ska kunna känna sig trygga med att få stöd av skola, sjukvård och andra samhällsinstanser oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Ett positivt exempel är den nya ungdomsmottagningen på nätet, www.umo.se, som behandlar HBT-perspektivet på ett föredömligt sätt, säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.
Från RFSL Ungdom är reaktionerna positiva och man välkomnar speciellt att transungdomar lyfts fram tydligt. Förbundets ordförande Felix König påpekar i sin kommentar att det är unikt att man nu även tittar på frågor om hedersrelaterat våld och förtryck.
– Vi vill göra ett särskilt medskick: lyft positiva exempel som förändrar och förbättrar hälsosituationen, och föreslå sedan åtgärder. Då kan denna satsning visa sig få en stor effekt, avslutar Felix König.