Natten till tisdag kastade okända gärningsmän en sten mot monumentets fönsteröppning där man ser en återkommande videosekvens med två män som kysser varandra kärleksfullt och passionerat. Glasrutan fick en spricka.
– Det är tråkigt, hemskt tråkigt, säger före detta koncentrationslägerfången Rudolf Brazda, 95, i telefonsamtal som återgetts av gayorganisationen LSVD Berlin-Brandenburg. Det finns väl folk som aldrig lär sig något av historien.
Brazda satt i Buchenwalds koncentrationsläger och tillhörde gruppen homosexuella, den lägst stående kategorin i lägren.

Redan i augusti, mindre än två månader efter att monumentet avtäcktes, slogs fönstret sönder för första gången. I oktober ersattes den totalförstörda rutan av en nu. Platsen i parken Tiergarten är undanskymd, men för närvarande finns det inga planer att installera övervakningskameror.
Cirka 100 000 homosexuella män förföljdes av nazisterna och mellan 5 000 och 15 000 skickades till koncentrationsläger, där många torterades och mördades. Homomonumentet har den tyska staten tillägnat offren för nazismen men det är även tänkt som en uppmaning om att bekämpa dagens homofobi världen runt.

Volker Beck (till vänster) och andra parlamentsledamöter, 
Berlins borgmästare Klaus Wowereit (till höger)

I fredags ordnades en protestdemonstration framför monumentet där bland andra Berlins borgmästare Klaus Wowereit och parlamentarikern Volker Beck, en känd gay- och människorättsaktivist, höll tal. Demonstrationen var även riktad mot det ökade våldet i Berlin mot homosexuella män och kvinnor. En rad personer har utsatts för brutala överfall i år som ledde till att de fick föras till sjukhus med mycket allvarliga skador. Övergreppen har skett i cruisingområden, på öppen gata, på tunnelbanan och mitt i populära gaykvarter.
Gayföreningen LSVD Berlin-Brandenburg vill nu se en politisk storsatsning på att bekämpa den ökande homofobin. ”Det behövs en kraftfull aktionsplan där Berlins senat samarbetar med HBT-communityn och andra samhällsgrupper.

Tidigare artikel: 
Berlin gay Holocaust memorial vandalized