I en kommentar från The South African Lesbian and Gay Equality Project förklarades att Cameron är den första öppet homosexuella liksom hiv-positiva personen ”som arbetar på en sådan post i den högsta domstolen i något land.”
”Han är bland de få jurister som försvarat anti-apartheidaktivister under den förra regimen”, skriver gruppen. ”Och han är känd för sin kritik av den sydafrikanska politiken kring hiv/aids. Han arbetade även fram de juridiska riktlinjerna för landets konstitutionella och lagliga förändringar när det gäller bögar och lesbiska.”
Sydafrikas nya konstitution efter apartheid var den första i världen att förbjuda diskriminering baserad på sexuell orientering och Sydafrika är idag en av sex länder där samkönade par kan ingå äktenskap.
I januari 2006 berättade Cameron för den amerikanska tidningen för hiv-positiva POZ om konsekvenserna av att vara känd.
”Om jag går till en gaybar eller klubb, vilket jag gör, finns det knappt någon, svart eller vit, som inte vet vem jag är. Men det har inte påverkat sättet jag interagerar med människor. Jag är en ensamvarg. Jag har hela mitt vuxna liv undvikit att engagera mig på det mer intima planet.”
I januari 2008 kunde han agera vigselförrättare åt aids-aktivisten Zackie Achmat och maken Dalli Weyers.