Nio män dömdes den 6 januari av en domstol i Senegals huvudstad till åtta års fängelse vardera. Detta för att de ansågs ha deltagit i ”oanständigt beteende och onaturliga handlingar” och i en ”kriminell organisation”. Domarna har fått hård kritik av människorättsorganisationer. De dömda männen bedrev alla hiv-preventivt arbete mot män som har sex med män. Scott Long från Human Rights Watch menar att domarna kommer få en hämmande effekt på all hivprevention i Senegal.

– Preventörer och folk som vill ta del av hivprevention eller behandling skulle inte behöva oroa sig för polisförföljelse. Senegal borde avskriva anklagelserna mot männen och avskaffa sitt förbud mot homosexuella handlingar, säger han i ett uttalande.

Det rapporteras att domarna har utlöst panik bland de organisationer i Senegal som arbetar mot hiv/aids, särkilt inom de som har arbete riktat mot män som har sex med män.

De nio arresterades av polisen vid ett tillslag den 19 december förra året mot en av männens hem en bit utanför Dakar. Vid tillslaget beslagtog polisen kondomer och glidmedelsförpackningar avsedda för utdelning. Enligt källor till Human Rights Watch har flera av männen misshandlats under sin tid i häkte, vilket utgör ett brott mot Senegals internationella åtaganden att respektera mänskliga rättigheter. Under rättegången användes det beslagtagna hivpreventiva materialet som bevis för att de deltagit i homosexuella handlingar, för vilket de dömdes till fem års fängelse. Då de även befanns skyldiga till att ha deltagit i en ”kriminell organisation” kunde domaren döma dem till ytterliggare tre års fängelse.

– Det här är första gången som det senegalesiska rättssystemet dömt homosexuella till så hårda straff, sade Issa Diop, en av männens advokater, efter rättegången och förklarade att domarna kommer att överklagas.

Senegal, där en övervägande majoritet av befolkningen är muslimer, är en av få fd franska kolonier i Afrika där homosexualitet är straffbart. Sexuella handlingar mellan personer av samma kön kan, enligt paragraf 319.3, straffas med fängelse i mellan ett och fem år och böter upp till 3 000 dollar. Sporadiska arresteringar av homosexuella har tidigare förekommit.

– Senegals förbud mot homosexuella handlingar kränker privatlivet, kriminaliserar hälsoinriktat arbete, rättfärdigar brutalitet och skapar fruktan, slår Scott Long fast.