Qx.se ställde fem mejlfrågor honom.

Grattis, hur känns det?
– Välförtjänt brukar jag säga om alla priser jag blir nominerad till och listor jag hamnar på, och det börja bli några nu. Nyss dök jag upp som Sveriges 67:e mäktigaste person på Aftonbladets Topp 100-lista fast det kändes faktiskt litet märkligt. Men de frågor jag skriver om har ju utvecklats till bloggstormar som pressar politikerna så det kanske inte var helt fel.

Varför tror du att din blogg gjort sån succé?
– Folk märker att jag kombinerar kunskap med brinnande engagemang. Mot FRA och övervakning, för fildelning. För nätet och allt nytt som följer med det. Sociala medier, nya sätt att producera kunskap och kultur. Jag tar upp och brinner för fri sexualitet också, och är en stark motståndare mot sexköpslagar och moralism.

Vad driver dig?
– Passion för den frihet och sociala värld som finns på nätet. Industrialismen och modernismen och urbaniseringen var bra för den gav oss välstånd och möjlighet att leva helt nya liv, borta från den kvävande och socialt genomkontrollerade byhålan. Det var bra för exempelvis homosexuella. Men något gick förlorat genom att social gemenskaper kunde slås sönder. Nu byggs sådana upp igen på enkelt sätt via nätet. En mänskligare värld föds just nu helt enkelt.

I samma kategori som du är nominerad i finns Carl Bildts blogg. Du uppmanar dina läsare att rösta på alla utom den, varför?
– Han tillhör etablissemanget och hans blogg är ju mest en redovisande dagbok från möten. Där finns inget nytänkande, ingen udd. Dessutom anser jag att regeringen gjort bort sig i FRA-frågan där Carl Bildt var en stark försvarare av statlig massavlyssning. Så talar den råa makten. Jag stöder Piratpartiet på bloggen.

Vilken är din favvoblogg?
– Blogge Bloggelito. Han vågar mer än andra. Frihet utan skyddsnät! Plus Rick Falkvinge, Piratpartiet.

swartz.typepad.com/texplorer/