Roger Karoutchi blev igår den förste verksamme minister i Frankrike som kommit ut som homosexuell. I samband med ett tal på fredagen berättade den nära vännen till president Sarkozy att han över med en man.
– Jag har varken ljugit eller stoltserat med detta, utan förhållit mig naturlig, sa han till fransk media efteråt. Jag lever med en partner och jag är glad över det. Eftersom jag är glad så ser jag ingen anledning till att jag skall dölja det.
Karoutchi tillhör högerpartiet UMP (före detta RPR, Samling för Republiken), och har under sin politiska karriär varit såväl senator som parlamentsledamot. Han har även suttit i Europaparlamentet i samma partigrupp som svenska moderater och kristdemokrater. Idag är han statssekreterare, med titeln minister, med ansvar för presidentens relation till parlamentet.
Han föddes 1951 i Casablanca i en serafdisk-judisk familj som emigrerade till Frankrike respektive Israel.
Det franska socialistpartiet har hittills haft den högst rankade öppet homosexuelle politikern, Bertrand Delanoë. Idag är han borgmästare i Paris men han har även annonserat intresse för att kandidera som partiets presidentkandidat vid nästa val.

rogerkaroutchi.info