Han var bögen som fällde justitieminister Anna-Greta Leijon genom sina privatspaningar efter statsminiser Olof Palmes mördare, och fick ryktena att gå om en ”homosexuell konspiration” i regeringskansliet. Omdömena kring honom är många. Allt ifrån en kufisk streber till en social och karismatisk förläggare och journalist.
Tillsammans med Karin af Klintberg har Jane Magnusson tecknat en bild av en person som påverkat mycket av svensk politisk nutidshistoria. Mannen som gav namn till en av de större politiska politiska skandalerna, nämligen Ebbe Carlsson-affären. Den handlade om hur han genom sina nära kontakter med politiker och makthavare lyckades skaffa sig en nyckelroll i mördarjakten, trots att han inte hade någon formell kompetens när det gäller spaningsarbete över huvud taget.

– Min förläggare Abbe Bonnier och jag åt lunch en dag för många år sedan, berättar Jane Magnusson. Han nämnde Ebbe Carlsson i förbifarten och eftersom jag kände till namnet bad jag honom berätta mer om honom. Jag själv visst inte så mycket eftersom jag befann mig utomlands fram till 1992 då han dog. Den lunchen tog fyra timmar! Vilken jävla historia! Vilket liv! Ebbe var en man som kunde allt och kände alla, och som plötsligt fick reda på att han ska dö i aids och tänker: Nu kör vi! Han hade inget att förlora och levde verkligen ut sitt liv.

Jane Magnusson säger att hon skulle kunna berätta om Ebbe Carlsson i timmar och att hon gått och malt på historien om honom rätt länge. Hon kontaktade Karin af Klintberg och Britta LubeckAcne film och snart var filmprojektet ett faktum. Hon tycker filmen är särskilt intressant ur ett homoperspektiv.

– Under förhören i konstitutionsutskottet, som följde Ebbe Carlsson-affären blev Ebbe misstänkliggjord eftersom han var homosexuell. Det pratades om ett homosexuellt nätverk i regeringen. Hans sexuella läggning blev något som diskuterades i KU, utbirster Jane Magnusson.

Mediedrevet var ett faktum och den ende som inte följde det var Harry Schein som undrade hur en homosexuell relation mellan Anna-Greta Leijon och Ebbe Carlsson skulle se ut. Jane Magnusson säger att hon hoppas att något liknande aldrig kommer ske igen.
– I filmen talar Sverker Åström om Ebbe Carlssons sviktande självförtroeende. De var nära vänner och Sverker var mentor och biktfader åt Ebbe. Just att Ebbe var bög och att detta för honom var skamligt drev honom att försöka göra sig nyttig. Det tror jag var en drivkraft i alla fall. Jag tror också att Ebbe var tämligen ensam. Han hade aldrig något långt förhållande och ett ”olyckligt erotiskt liv” som hans vän Leif Backeus säger i filmen, säger Jane Magnusson. Men samtidigt understryker hon att Ebbe Carlsson var en dubbelnatur.

– När Ebbe står i KU-förhöret och pratar om sin homosexualitet är han fantastisk. Alla i salen skäms för att ens ha diskuterat ämnet.
Ebbe Carlssons stjärna hade dalat genom KU-förhören och rättegången mot honom för hans smuggling av avlyssningsutrustning. Men med sitt osvikliga sinne för dramatik gick han i slutet av 1991 ut i en tv-intervju hos Stina Dabrowski och berättade att han var svårt sjuk i AIDS. Detta steg hyllades, och vid sin död den 3 augusti 1992 hade han ändå fått någon slags upprättelse. Jane Magnusson tror att Ebbe Carlsson-affären har gjort politiker mer försiktiga.

– Sossarna hade suttit vid makten oavbrutet i ett 40-tal år när han härjade. Jag tror inte det han gjorde skulle kunna gå att göra om i Sverige idag.

Ebbe – The Movie hade premiär i lördags på Göteborgs filmfestival. Den första mars är det premiär för den på Folkets bio. I april sänds den på SVT i K-special. Bildtext: Ebbe Carlsson porträtteras av Journalisten Jane Magnusson. Foton: Anders Kallersand samt Daniel Nilsson, Scanpix. Obs: fotomontage.