”Burundis Senat har efter avgörande påtryckningar och en ”upphettad debatt” avslagit det föreslagna tillägget att förbjuda homosexuellt beteende. Seger – för tillfället”, kommenterade Scott Long, ansvarig för Human Right Watchs hbt-avdelning.
Förslaget, som är del av en större lagändring, angav straffet för homosexuella kontakter till mellan tre månaders och två års fängelse, liksom höga bötesbelopp.
Senaten och Nationalförsamlingen måste nu sätta samman en kommission för att föra samman de två besluten innan en färdig lag kan sändas för underskrift av president Pierre Nkurunziza.
”En överenskommelse kan potentiellt innebära att man återigen skriver in kriminaliseringen av samkönade sexuella kontakter, säger International Gay and Lesbian Human Rights Commission. ”Vad än resultatet blir så visar det faktum att en majoritet av senatorerna röstade emot tillägget att det finns ett växande gehör för att alla medborgare har rätt till att få sina mänskliga rättigheter erkända oberoende av sexuell orientering.”