– Det känns superspännande och lite farligt. Alla ser den muslimska världen som en homogen heterovärld men jag vet att det finns en annan sanning!
Hur fick du idén till att rapportera om detta i hemlighet?
– Det är så lätt att falla in i västerländsk orientalism, och när jag ändå skulle dit och plugga så ville jag berätta mer om regionen. Jag pratade med P3 om att jag ville bli en alternativ korrespondent med inriktning på HBT, och radion hoppade på tåget.
Vad är det du ska göra?
– Jag ska dejta, plugga och kolla upp hur man nätverkar som bög. Jag vill se om det finns organisationer som jobbar i hemlighet när det gäller hbt-frågor. Det är en region som genomgår en process. För några år sedan skapades det ett arabiskt ord för ”homosexuell”, ett neutralt ord som inte var nedvärderande.
Hur är samhällsklimatet för homosexuella i Syrien?
– Fortfarande är homosexualitet förbjudet enligt lagen, och den officiella hållningen är att det är 100 procent heterosexualitet i landet. Men det är på gång en förändring. Visst, har du sex i en park kan du bli haffad men på träffsajter finns det dom som vågar visa sitt ansikte och så åker många till Beirut för att festa.
Hur är de syriska männen?
– Sköna och fromma. Hela arabvärlden är ju rätt könssegregerad och det motsägelsefulla i våra ögon är att det väcker mindre uppseende om två män visar varandra ömhet, än om en man umgås med en ogift kvinna.

Verkligheten sänds söndagar kl 20.03 i P3 och kan höras i efterhand på www.sr.se/P3/verkligheten.