– Det är oacceptabelt, sa Pronin till nyhetsbyrån Interfax enligt en översättning till engelska på gaysajten GayRussia.ru.
– Gay Pride-parader bör inte tillåtas. Ingen kommer våga genomföra en sådan. De kommer slitas i stycken.
– Västvärlden kan säga att vi är ”bad guys”, men vår befolkning tycker att det är ett riktigt beslut, sa han vidare. Vårt land är patriarkalt helt enkelt. Jag håller fullständigt med vår kyrka, med patriarken, politikerna, speciellt Luzjkov som anser att man och kvinna skall älska varandra. Det är fastslaget av Gud såväl som av naturen.
2007 fick GayRussia.ru en kopia av ett brev från Pronin till Luzjkov där polischefen försäkrade att polisen genomförde övervakning för att förhindra att offentliga gayevenemang hölls.
”Delar av GUVD (stadspolisen) i Moskva kontrollerar löpande större folkliga arrangemang i stan, bevakar media och Internet i förebyggande syfte för att förhindra aktiviteter från grupper representerande sexuella minoriteter”, står det i brevet.

Moscow Prides grundare Nikolaj Aleksejev att han inte är speciellt oroad över Pronins senaste uttalanden.
– Pronin visade redan förra året sin inkompetens när hans styrkor var oförmögna att hindra oss från att hänga upp en banderoll med ett budskap riktat mot borgmästaren precis mitt emot hans kontor, säger Aleksejev. Världen känner redan till Moskva-myndigheternas systematiska brott mot mänskliga rättigheter. Inget nytt under solen.

Luzjkov förbud mot Pride-parader har tagits upp vid flera tillfällen av Europadomstolen.
Han har kallat Gay Pride-paraderna för ”sataniska” och ”massförstörelsevapen”.

En ”Slavic Gay Pride” är planerad att genomföras samtidigt med att Melodifestivalen arrangeras i Moskva.