När RFSL Ungdom i helgen samlade ett hundratal medlemmar till kongress stod förbundets nya principprogram i fokus.
– Tidigare har vi inte haft en gemensam grund att stå på, vilket kan ha skapat en lite rörigt bild, säger omvalde förbundsordföranden Felix König till QX. Det här året kan vi nu få en mer rak linje.
Två frågor som förbundet tog ställning till vid kongressen var surrogatmödraskap och att avskaffa juridiska kön.
Om surrogatmödraskap säger man att förbundet vill se att Sverige nu tar tag i frågan.
– Vi ser att det kan finnas sociala problem kring detta och där kvinnor av ekonomiska skäl ställer upp som surrogatmödrar, säger Felix König. Men är det av altruistiska skäl det sker tycker vi det är bra.
RFSL-Ungdom vill nu att det ”juridiska könet” avskaffas.
– Idag tvingas man välja man eller kvinna, säger König. Det tycker vi är extremt förlegat och det stämmer inte överens med hur samhället ser ut idag.
– I vilka situationer kan det skapa problem?
– Det är idag något som hindrar transpersoner, menar König. När man exempelvis skall köpa en flygbiljett och då kanske ens personnummer inte matchar det kön man uppfattas tillhöra. Detsamma gäller om man vill förnya betyg eller intyg där det kan vara svårt att få rätt personnummer. Detta tror vi man kan komma till rätta med om man avskaffar juridiska kön.
– Vilka är de viktigaste frågorna att driva idag för RFSL-Ungdom tycker du?
– Nu är det att ta tag i Könstillhörighetsutredningen och transsexuellas situation, svarar König. Göran Hägglund har inte gjort något med frågan och han verkar inte vilja ta i den, det är ett stort problem. Vi har också tagit ställning för en antalsneutral samlevnadsbalk. Nu efter att vi får en könsneutral äktenskapslagstiftning vill vi börja titta på hur vi skall jobba vidare så att olika samlevnadskonstellationer skall få ett juridiskt och ekonomiskt skydd.
– Du omvaldes som ordförande, hur känns det?
– Det är fantastiskt och spännande och extremt mycket att göra, säger Felix König. Men det är aldrig någonsin tråkigt.
Felix König är 22 år, uppvuxen i Jönköping men bor idag i Stockholm där han arbetar som heltidsarvoderad ordförande,
RFSL-Ungdom har idag 1000 medlemmar i ca 20 lokalavdelningar och Felix König berättar att man har en kombination av social och politisk verksamhet. ”Kärnan egentligen är den sociala biten”, sägre han, men menar att man lyckats kombinera det politiska med det sociala.
– Det är en politisk handling att vara aktiv i RFSL Ungdom även om man ”bara kokar kaffe”, menar han.
Till sommaren berättar han att det planeras ett sommarläger för transungdomar och föreningen har ett stort internationellt arbete med nära samarbete inom Norden och speciellt den norska organisationen Skeiv Ungdom.