Det är lokalpolitikern Michal Grześ som rasar mot djurparken som köpt in en elefant som tydligen gillar andra elefanthanar.
– Vi har inte betalat 27 miljoner zloty (92 miljoner kronor) för det största elefanthuset i Europa, för att en homosexuell elefant ska bo där, säger Grzes till Aftonbladet.

Politikern är orolig för att elefanten inte ska producera ättlingar. Chefen för djurparken tar det hela med ro. Elefanter blir inte könsmogna förrän de är 14 år, och Ninio är än så länge bara 10.

Michal Grześ oroas över bögeriet bland elefanterna

Det kan kanske framstå som ett trivialt problem, men polska konservativa krafter vill motarbeta alla tecken på homosexualitet i samhället. Oavsett det handlar om människor eller som i detta fall en eventuell bögelefant. För några år sedan utredde den dåvarande regeringen huruvida en av figurerna i ”Teletubbies” skulle vara homosexuell och ha ett lämpligt inflytande på barn. De här attityderna backas upp av den katolska kyrkan.

I Polen är det vanligt att öppna homosexuella personer får utstå hot, våld och diskriminering. En undersökning som gjordes för några år sedan bland 1 000 homosexuella män och kvinnor visade att 50 procent av de tillfrågade har någongång utsatts för psykiskt våld. 14 procent av kvinnorna och 20 procent av männen har blivit utsatta för fysiskt våld.