Vår artikel finns att läsa här politikerbloggen

Det är bra att det är fler som engagerar sig i den här frågan. Det behövs! Hbt-flyktingars situation måste förbättras. Och det brådskar. Här har Öppna moderater ett stort ansvar att påverka den moderatstyrda regeringen inifrån på ett sätt vi som opposition inte kan.

Däremot blir jag besviken på delar i artikeln. Det nämns att vi Socialdemokrater och “andra betongpolitiker” (utan att ange vilka de är) var emot att stärka rättsäkerheten för flyktingar. Vår strävan har alltid varit att stärka utsatta människors situation. Den politik som är grunden till hur läget ser ut idag är resultatet av ett beslut i riksdagen som både Socialdemokrater och Moderater var med och fattade. Jag vill bara klargöra detta så att verklighetsbeskrivningen blir korrekt. Att sedan såväl Migrationsverket som Migrationsdomstolen uppvisar brister i sin utövning är långt ifrån tillfredsställande. Meningen var att flyktingars situation skulle stärkas. Här har den borgerliga regeringen ett ansvar att arbeta för att dessa brister försvinner.

Jag är glad att Öppna Moderater nu anslutit sig till den uppfattning som vi Hbt-socialdemokrater har – att en förändring måste till.

Jag har som företrädare för Hbt-socialdemokraterna inga problem att kritisera mitt eget parti i de fall det brister i bland annat hbt-frågorna. Mitt uppdrag är att påverka mina egna, allmänheten och dem som sitter vid makten – som har möjligheten att fatta de formella besluten. Så därför vill jag rikta följande uppmaning till Christer G Wennerholm och Fredrik Saweståhl: Rikta inte er skottsalva mot oss, rikta den mot era egna. För stunden är det ert parti som har makten att förändra. Inte mitt.

Tillsammans kan vi som hbt-organisationer göra gemensam sak mot makten, mot otillräckliga lagar och regler för att skapa ett mer humant och inkluderande samhälle. Vi välkomnar Öppna Moderater i den kampen!