Ikväll deltar jag på QX-galan. Det har aldrig känts viktigare än nu. Idag utmanas de demokratiska värderingar som vi slagits för under många år. Homofobin växer sig starkare i många delar av världen och hbtq-personer utsätts för våld och hat. Det är ur kampen mot detta som både gaygalor och pridefiranden är sprungna.

På galan hedras pristagare som alla på något sätt bidragit till mer glädje, mer trygghet eller större respekt för allas likas rättigheter. QX Hederspris har delats till modiga människor som förändrat Sverige; Barbro Westerholm, Ammi Helmadotter, Rikard Wolff och föreningen Stolta föräldrar till homosexuella barn och många fler. Priset har genom åren också påmint oss om de mörka tider vi fortfarande lever i. Det har delats ut till gayaktivister i Uganda och USA och till Expo som oförtrutet sätter ljuset på intolerans och hat i vårt eget land.

När högerpopulismen nu breder ut sig i världen hotas våra framsteg för respekten för alla människors lika värde och rätt. Vi ser det på nära håll i EU, hur politiska krafter utmanar och inskränker yttrandefriheten och hur främlingsfientligheten ökar. I Polen, Ungern och Ryssland har vi länge sett en utveckling mot en alltmer utsatt situation för hbtq-personer. I USA sker en radikal förflyttning mot ett intolerantare samhälle, till förenklade lösningar efter en valrörelse kantad av ryktesspridning och desinformation, främlingsfientlighet och sexism. Det är oändligt sorgligt.

I Sveriges riksdag sitter ett parti med rötterna i nazismen. Deras företrädare och riksdagens andre vice talman Björn Söder har poserat på bild med en SS-veteran, kallat Pride för en pervers tillställning och homosexualitet en onaturlig läggning. Grov homofobi och bristande respekt för mänskliga rättigheter är inga hinder för Moderaterna för att förhandla med Sverigedemokraterna med syfte att nå regeringsmakten. Genom deras agerande riskerar hatet att legitimeras och homofobin normaliseras.

I förra veckan ställde jag därför flera frågor till Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Jag vill ha besked om vilka frågor hon vill diskutera med Jimmie Åkesson. Är hon beredd att diskutera inskränkningar av aborträttigheten? Av HBTQ-personers rättigheter? Att närma sig Ryssland? Var går gränsen? Om detta förtjänar väljarna tydliga besked.

Vi lever i oroliga tider och jag ska göra allt jag kan för att vända pessimism till framtidstro. Genom reformer som stärker Sverige och den svenska modellen för jobb, välfärd och rättvisa. Sammanhållning gör vårt land tryggare inför framtiden. Så stärker vi också respekten för varandra.