I kampen för kärlek är internationell solidaritet fundamentalt. Vi ser exempelvis hur världen vänds upp och ner för våra medmänniskor i Polen där städer märks som HBTQIA+ fria zoner och den pågående häxjakten på homosexuella i Uganda. Det väcker inte enbart sorg över utvecklingen och lidandet som det skapar för individer och communities på plats utan också ilska och frustration över att hatet kan ta sig rätten att verka starkare än grundläggande mänskliga rättigheter. Det var inte länge sen Rumänien hade en folkomröstning om att förbjuda samkönat äktenskap. Inte heller särskilt länge sen vi blev upplysta om förskräckliga koncentrationsläger i Tjetjenien med mord, tortyr och förföljelse som följd. Vi i Sverige behöver dock inte gå så långt bort för att känna attackerna. Nazister får lov att demonstrera med budskapen om att ”stoppa homolobbyn” och den rasistiskt styrda kommunen Sölvesborg börjar med att förbjuda regnbågsflaggans symboliska vajande i kommunen. Det är så det börjar, smygandes ökar normaliseringen.

Lunds första Pride, år 2014, startades för att manifestera mot Rysslands lag mot ”gay-propaganda” och Ugandas införande av livstids fängelse för homosexuella. När människor, våra systrar, bröder och icke binära syskon jagas, tvingas gömma sig, fängslas, förföljs, hotas, mördas etc ska motståndet tillika medmänskligheten och kampen för allas våra rättigheter eka högt och hoppfullt. I Lund samlade vi under första året in pengar till organisationen Queer Youth Uganda för att betala hyror för så kallade safe houses där hbtq+ personer tvingades gömma sig för att undslippa misshandel och fängslande. Både för att lyfta fram och informera om utvecklingen och för att stötta praktiskt med vad vi kunde.

Vi tycker fortfarande att det är en skyldighet vi har – vi som kan, får och har friheten – att skrika högt, göra motstånd på de vis vi kan, kämpa och stödja vår internationella rörelse för friheten och rätten att vara de vi är och älska de vi älskar. Därför har styrelsen för Lundapride som skulle ha arrangerat Priden i Lund för 6:e året i rad valt att återgå till fokuset på den internationella solidariteten. Vi bjuder in alla andra Pride-rörelser och hbtqia+organisationer i landet att göra detsamma. Frasen ”ingen är fri förrän alla är fria” kan vara vägledande för rörelsen för mänskliga rättigheter vart den, vi, än befinner oss.

Tillsammans kan vi göra stötta hbtq+ personer i Uganda, vilket inte minst är extra viktigt under pandemin som råder. Vill ni vara med?

Swisha till Lundaprides konto, alla insättningar som märks ”Uganda” kommer gå till Queer Youth Ugandas arbete. Swishnumret är 1235201280. Lundapride bjuder dessutom på medlemskap i föreningen vid insättning till insamlingen över 50 kr!

Min och din kärlek, vår frihet, är endast fullständig och fulländad när den kan åtnjutas av alla människor.

Joakim Månsson Bengtsson var initiativtagare till Lunds första Pride 2014