Egypten är ett land där hbtq-personer dagligen riskerar sin frihet. En av dessa, Sarah Hegazi, fängslades och torterades för att hon viftade med en regnbågsflagga under en konsert. Fängslandet satte djupa spår och i söndags tog hon sitt liv i Kanada, där hon fått asyl.

Sverige är genom EU-samarbetet med och ger omfattande stöd till Egypten. Mycket av det handlar om att stärka arbetet för mänskliga rättigheter i Egypten. Men just nu går det inte åt rätt håll.

Det vi ser nu handlar om en katastrofal försämring av mänskliga rättigheter i Egypten, säger Amnesty Internationals chef för Mellanöstern. Human Rights Watch har sett en ökning av trakasserier av hbtq-personer sedan president Abdel Fattah al-Sisi kom till makten 2013.

Bara under 2019 arresterades uppemot 100 personer på grund av kopplingar till hbtq-communityt, enligt Rights Africa. Antingen iscensätter polisen fejkade dejter via appar eller så tar man folk på gatan.

Den oroande utvecklingen finns i många länder. Såväl fängelsestraff för individer som förbud mot opinionsbildning i hbtq-frågor sker i många länder. Sverige ska aldrig ducka för att stå upp för våra grundläggande värderingar.

Liberalerna har sedan många år drivit på för ett tydligt hbtq-perspektiv ska inkluderas i bistånds- och utrikespolitiken. Därför ser vi positivt till att mänskliga rättigheter för hbtq-personer har de senaste åren i ökad utsträckning inbegripits i de svenska samarbetsstrategierna på biståndsområdet.

Men det räcker inte med diplomatiska strategier. Nu måste egyptiska hbtq-personer märka att vi står på deras sida. Militärstyren, diktatorer eller fundamentalister ska inte få stå oemotsagda.

För det första, hissa regnbågsflaggan från svenska ambassaden i Kairo. Låt svenska ambassaden visa att Sverige är ett land där alla människor har rätt att visa sin kärlek öppet. Om Egypten är öppet för europeiskt stöd kan man också vara öppet för våra grundläggande värderingar.

För det andra, ställ tydligare vilkor i EU:s framtida samarbetsavtal. Det nuvarande avtalet mellan EU och Egypten handlar om över 400 miljoner euro mellan åren 2017 – 2020. Avtalet innehåller en rad krav på respekt för de mänskliga rättigheterna. Uppenbarligen räcker det inte.

Egyptens flagranta kränkningar av hbtq-personers mänskliga rättigheter måste få konsekvenser. Jag förväntar mig att utrikesminister Ann Linde kräver en granskning av varför EU:s omfattande stöd inte stoppat fängslanden och tortyr av människor i Egypten för deras sexuella läggning.

Sarah Hegazi vågade vara tydlig med var skulden låg för förtrycket i Egypten: militärdiktaturen och islamismen. I sitt avskedsbrev skrev hon till sina syskon och vänner: ”Jag försökte överleva grymheten, men jag var för svag, förlåt mig.”

Se till att Sverige och EU i alla lägen är en röst för frihet och för de som inte hörs.