Centerpartiet har en lång historia av att hålla gränsen i det här landet. Det är något vi bär med oss fortfarande. Vare sig det är mot främmande makt, mot främlingsfientlighet eller mot populism. Värderingar är en viktig aspekt av politiken och för Centerpartiet står öppenhet, tolerans och mångfald i centrum.

Efter att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet i Gävleborg nu välkomnat Sverigedemokraterna in i värmen har tuppkammen onekligen växt på SD. Liknande tendens kan vi även se i riksdagen där M, KD och L gjort samma sak.

Att Sverigedemokraterna vill detaljstyra kulturen är ingen nyhet. Det egenmäktiga beslutet att förbjuda luciafirandet i Bollnäs eftersom att lucian inte definierade sig som kvinna är ett exempel. Att förbjuda sagostund med drag queens i Trelleborg är ett annat.

Men verkligheten har en tendens att komma ikapp. Tsunamivågen av kritik mot fullmäktiges ordförande Eriksson-Falk (SD) har minst sagt slagit med kraft. En namninsamling som kräver hans avgång lyckades få över 8500 underskrifter på bara några timmar. Stödet för eleverna på folkhögskolan har varit slående, både lokalt i Bollnäs men också på sociala medier.

Trotts allt som händer sitter länets Moderater, Kristdemokrater och Sjukvårdspartister näst intill apatiska och ser på. Stirrandes ner i sin bänk framför sig i hopp om att de inte ska behöva ta ansvar eller bli indragna debatten. Å ena sidan är man kanske rädd för att råka göra sitt störta samarbetsparti uppretade. Å andra sidan är det kanske ett bevis på att den blå-bruna högern i Gävleborg är ett faktum och inte bara ett uttryck att slänga med.

Som ordförande för länets folkhögskolor gör det mig förbannad. För mig är det helt avgörande att alla elever ska känna sig trygga och välkomna, oavsett kön eller sexuell läggning. Bollnäs folkhögskola är en HBTQI-certifierad verksamhet. Det är något vi ska vara stolta över.

Förbudet mot luciatåget som inte föll Eriksson-Falk (SD) i smaken är en försmak på vad vi har att vänta oss när dessa partier ska styra regionen och Sverige de kommande åren. Och tyvärr är det människor som avviker från deras idé om hur man får vara som hamnar i skottgluggen.

Det här skickar en tydlig och oroande signal till Sverige och Gävleborgs invånare, särskilt de unga. Centerpartiet kommer att vara en tydlig liberal vakthund för öppenheten, mångfalden och toleransen.

Vi kommer fortsatt hålla gränsen.