Vi som dansar och paraderar genom Stockholms gator på lördag representerar folkrörelser, kulturinstitutioner, politiska partier, ungdomsorganisationer, religiösa samfund och arbetsplatser. Vi är arbetare, tjänstemän, studenter och aktivister med en gemensam tro på människors lika värde. Och vi är alla stolta över vilka vi är och vad vi står för.

Veckans Pridefestival samlar en mycket stor bredd av aktörer i en gemensam kamp för ett öppnare och bredare samhälle. Vi är inte alltid överens om hur kampen ska föras eller se ut. Men vi är överens om att den behövs, om att den är livsviktig för oss. Och om att den behöver vara både bred, sprudlande och gemensam, både hård och rolig.

Vi möter varje dag motstånd från personer, organisationer och partier som inte delar den grundläggande tanken om alla människors lika och okränkbara värde som är fundamentet i vår kamp. Vi möter motstånd från personer som inte tycker att Stockholm Pride behövs. Som inte tycker att hbtq-kampen behövs. Som tycker att vi borde nöja oss. Som tycker att vi inte ska ta plats.

Men när de som inte tycker att vår kamp bör få finnas tar plats, då blir vi starka tillsammans. När Sverigedemokraterna går framåt i valundersökningarna, svenska motståndsrörelsen hotar barnfamiljer under manifestationer och Svenskarnas parti marscherar genom gatorna måste vi ta ännu mer plats, debattera högre, dansa längre, älska mer.

Kampen för allas lika värde är en gemensam kamp. Maktordningar och förtryck hör samman. Därför är ett aktivt arbete mot alla former av diskriminering, som rasism och sexism, en självklar del av hbtq-kampen och en självklar del av Stockholm Prides arbete. 

Därför säger vi nej till aktörer som inte delar vår värdegrund. Inga rasistiska och främlingsfientliga krafter är välkomna i någon del av vår verksamhet. Det gör att Sverigedemokraterna inte är välkomna i någon del av Pridefestivalen under veckan. 
För de vill inte ha oss här, på stadens gator eller i sin vardag.

Sverigedemokraterna skriver i korrekta ordalag i sitt partiprogram om allas rätt att vara den de vill och älska den de vill. Men de motsätter sig alla typer av familjebildning som inte innefattar en mamma och en pappa, ifrågasätter transpersoners rättigheter och har kallat Stockholm Pride för ”ett vulgärjippo”.
Det är inte förenligt med något av det Stockholm Pride står för. Och de värderingar Sverigedemokraterna och andra rasistiska aktörer står för underblåser en homo-, bi-, trans- och queerfobi som får alla oss hbtq-personer att känna oss otrygga. 

Tillsammans skapar vi under Prideveckan en öppen plats för debatt, dans och möten. En trygg och gemensam plats. Ett andrum en vecka om året, fri från vardagens hat, hot om våld, diskriminering, rasism, sexism och blickar. På Stockholm Pride får alla som delar vår kamp mötas och andas, ta plats och slappna av. Ett parti som motarbetar oss året runt, runt om i Sverige, skapar inte trygghet.

Det handlar om demokrati. Om den demokratiska rätten att känna sig trygg, inte bli kränkt och att få leva som en är. Du har inte en demokratisk rätt att trycka ner mig, att arbeta mot min rätt att finnas till, vara den jag är och att må bra. Men vi har fattat demokratiska beslut om att fortsätta göra en festival för mångfald, öppenhet och normbrytande.

Det är vår vecka och aktörer som hotar människors trygghet och frihet är inte välkomna. Därför har vi gemensamt stängt dörren för alla rasistiska aktörer under Stockholm Pride. På lördag manifesterar vi för allas lika och okränkbara värde, för en vardag utan rasism, sexism, homo-, bi-trans- och queerfobi.