På lördag genomförs ännu en gång Pride walk i Riga. I parken Vermanes Darzs kommer deltagarna kunna genomföra sin parad efter att polisen nekat tillstånd för en längre rutt. Tillståndet att genomföra en parad togs med röstsiffrorna fem mot två av kommunfullmäktiges kommitté för demonstrationer.
Baltic Pride är ett samarbete mellan den lettiska organisationen Mozaika, estniska Eesti Gay Noored liksom de litauiska Lietuvos Gėjų Lyga och Tolerantiškas Jaunimas Asociacija. Pride-arrangemanget inleds på torsdag på det danska kulturinstitutet där festivalens informationscenter ligger. Samma dag öppnas en fotoutställning av australiskaMadeleine Marx-Bentley i shoppingcentret Berga Bazaras.
På fredag deltar Serihes Integrations- och jämställdhetsminister, med ansvar för HBT-frågor, Nyamko Sabuni i en politisk diskussion på Stockholm School of Economics följt av ett samtal om situationen i Lettland. På kvällen blir det en filmfestival på biograf KSuns där dokumentären Queer Sarajevo Festival 200 visas och filmerna Pink Curtain, The Times of Harvey Milk och kanadensiska Fig Trees.
På kvällen arrangeras en öppningsfest på gaybaren Golden Bar.
Paraden startar 12 på lördagen och tidig morgon ges de internationella dagarna en säkerhetsgenomgång. Efter en förhoppningsvis lugn parad kommer man så på kvällen ha fest på klubben Space Garage, som trots namnet ligger på sjätte våningen”. På Golden Bar blir det Golden party och på Club Purvs väljs Baltikums DragQueen 2009.
Även på gayklubben XXL arrangeras stora fester helgen, dock utanför Baltic Pride- program. Där väljs Mr Gay Baltic förts den 29 maj.
Vid festivalen deltar förutom Sabuni även Junilistans EU-parlamentariker Hélène Goudin, vänsterpartiets riksdagsledamöter Marianne Berg och Liselotte Olsson och EU-kandidaten för folkpartiet Catrine Norrgård. RFSL är på plats med en delegation och från Estland deltar Christian Veske som representant för landets socialdepartement. Nederländernas ambassadör för mänskliga rättigheter Arjan Hamburger är med i Riga liksom Mathieu Heemelaar som sitter i Nederländernas parlament för Det gröna vänsterpartiet. Amnesty Intrenational finns på plats genom John Dalhuisen.
RFSL deltar med en stor delegation och uppmanar svenskar till deltagande för att visa sitt stöd.