Paraddeltagare, däribland sångaren och aktivisten Pedro Kominik, sade den färgstarka paraden var ett stort steg framåt i kampen för lika rättigheter i ett land där homosexuella fortfarande är mycket marginaliserade och diskriminerade.
Sångaren och aktivisten, Pedro Kominik, säger (på spanska): ”Vi borde bli enade som ett land och som nation. Som mexikaner bör vi alla inkluderas och just det är vår främsta mål och naturligtvis även kravet på jämställdhet och den lagligt erkännande av den sexuellt mångskiftande befolkningen i vårt land. ”
Arrangörerna säger att antalet brott med anknytning till homofobi i Mexiko ökade med över 30 procent under 2008. Men trots detta lockade evenemanget mängder av människor och många menade att paraden bara blir större och bätter för varje år.
Paraddeltagaren Janet säger (på spanska): ”Paraden är magnifik. Jag anser att vi har rätt att vara fria och att vara här varje år på gayparaden ”.
I Mexico City och den norra delstaten Coahuila har samkönade relationer legaliserats och reformer för homosexuellas rättigheter har införts i den lokala lagstiftningen. Men arrangörerna hoppas att alla i Mexiko snart kommer att marschera till ljudet av samma trumma.