Några av björnkulturens kanske hetaste tillskyndare i Skandivavien, frilansfotografen Joakim Jonasson, designern Peter Hylleberg och inredningsdesignern tillika multimannen Bo Büll håller mitt i World OutGames-veckan en stor björnfest i Bøssehuset i Christiania.
Bara valet av festlokal är tungt! Bøssehuset har sedan 70-talet varit en viktig institution i Köpenhamns och Skandinaviens gayliv och där har såväl teater som fester av allsköns slag arrangerats.
Men nu är det alltså björnmiljön som intar huset.
– Subkulturen går i sin enkelhet ut på de maskulina uttryck vi män har, berättar Joakim Jonasson. Men ”twisten” är att man i denna subkultur identifierar sig med björnar. Alltså är vi björnar i olika storlekar och ”färger”, allt ifrån kroppsbehåring till skägg.
– Men här finns också plats för beundrare, det vill säga män som inte nödvändigtvis är håriga eller har skägg men som har en svaghet för män som har detta.
På Björnfesten i Bøssehuset utlovas att de sexigaste björnarna och beundrarna kommer att finnas på plats! Från snart sagt hela världen.
För musiken står Dj John Eltong som levererar vocal house och andra ”floor fillers”.
– Och i Bøssehusets charmerande trädgård kan gästerna chilla out i den fina skandinaviska sommarnatten och där träffa nya och gamla vänner, säger Joakim Jonasson.



För de björnar och beundrare som istället för Köpenhamn spenderar nästa vecka i Stockholm kan vi tipsa om att Viking Bears har såväl björnpub, välkomstparty som MegaBear Party under Pride-firandet.