– Vi tycker att det finns för lite Mellanöstern på gayscenen och vi vill lyfta frågor som har med Mellanöstern och Nordafrika att göra, säger Ali när jag får tag på honom över en skrapig telefonlinje från Danmark.

När jag pratar med honom befinner han sig i Köpenhamn tillsammans med ett fyrtiotal araber som är där med anledning av Outgames och Copenhagen Pride, men på måndag ska han stå på Kulturhustaket i Stockholm och inviga Pride House.

Ni verkar ha många grejer på gång, vad gör ni mer under Prideveckan här i Stockholm?
– Den stora grejen som vi planerar nu är den orientaliska festen på fredagen. Sen har vi två seminarier i Pride House och vi är även med på Stockholm Queer Filmfestival med två filmer.

Som arab och hbt-person drabbas man av ett dubbelt utanförskap, hur jobbar ni för att motverka det?
– Genom att bredda Stockholms gayscen och öppna upp för folk med muslimskt eller arabiskt ursprung. När vi anordnar fester visar vi att vi finns och väcker uppmärksamhet för oss och det vi gör och förhoppningsvis kan det minska de fördomar som finns mot araber och hbt-personer.

Arabiskt Initiativ arbetar också internationellt och samarbetar med olika arabiska hbt-grupper i Europa där målsättningen är utbyte och att driva frågor om mänskliga rättigheter och hbt-rättigheter.