Under pride håller svenska kyrkan i flera programpunkter, från queer bibeltolkning till musiklek för regnbågsfamiljer. Och så den lockande rubriken: ”Varför påven har fel – ett queerteologiskt brandtal”, måndagens första programpunkt på caféscenen i Pride House.

– Vad var det egentligen påven sa i det där talet som fick omvärlden att gå i taket? frågar prästen Niklas Olaison och besvarar sin egen fråga:

– Jo, han sa att precis som det är viktigt att skydda regnskogarna, så är det viktigt att skydda människan. Och det som människan ska skyddas från är mer specifikt sådana ondskefullheter som homosexualitet och genusteorier…

Enligt Olaison är de i Vatikanen mest intresserade av att motarbeta homosexualitet med ”naturalistiska” argument medan protestantisk retorik hellre tar till bibeltolkningar. Tyvärr är naturen inte alls så heterosexuell som en påve kan önska.

– Det blir svårt att förklara hur homo kan vara mot naturen, när naturen är full av homo! Vissa djur har bara samkönat sex utom en gång om året då de parar sig på heterovis. Vissa byter kön halvvägs in i livscykeln och andra lite då och då, hanar ruvar ägg och honor har sex med varandra!

En annan populär hänvisning många kyrkliga företrädare gör, är den om syndafallet. Olaison påpekar att inget i bibeln säger att människan var heterosexuell i sin oskuld för att sedan förfalla i homosexualitet efter syndafallet – tvärtom.

– Det var efter syndafallet som Gud sa: ”Till din man ska din åtrå stå och han ska råda över dig.” Så är det något som är en konsekvens av syndafallet så är det äktenskapet, obligatorisk heterosexualitet och kvinnans underordning!

Det är inte lätt att veta vad Gud tänkte, säger Olaison, och teologer över hela världen kan bara göra tolkningar av de tvetydiga och ibland motstridiga uppgifter som förmedlas i bibeln. Enligt Olaisons tolkning skapades världen för att ha en mångfald och en variation, och det verkliga hotet mot mänsklighetens fortlevnad är snarare påvens påbud om likriktning.

– Gud har skapat oss till att vara homo, bi och trans och förmodligen några sätt till som vi inte har upptäckt än. Men Gud såg på sin skapelse och sa: ”Det är mycket gott”.
Svenska Kyrkan kan du möta både i Pride House och senare i veckan i Pride Park, där de bland annat bjuder på ”dagens bibelord” i sitt tält med namnet: ”Störst av allt är kärleken”.