Med en segerviss utgång där den sydafrikanska sången ”Freedom is coming” sjöngs kunde det som blivit den kanske mest långlivade delen av Frigörelseveckan, Homofestivalen och numera Pride, avslutas i glädje.
Storkyrkan var näst intill fylld, endast de två övre läktarna var glest besatta. En spännande blandning av högkyrklighet och frikyrklighet skapar en ram som säkert gör många traditionalister ur bägge traditioner lät förvirrade, men som samtidigt känns befriande.
Men skulle verkligen önska att denna mässa någon gång – si sådär 25 år efter start – kunde visas i TV (sic!), och inte minst att den någon gång kunde hållas helt på, alternativt tolkas till, engelska så att internationella gäster kunde hänga med.
Cia Wadstein talade om falska profeter och menade att minoriteter som hbt-personer och romer bär ett inre kompass som gör att man intuitivt känner vad som är teologiska tolkningar som syftar till livet. Jesus kom inte till jorden primärt för att dö för våra symboler utan för att älska oss, var hennes budskap. Hon uppmanade församlingen att om den inre kompassen inte stämmer överens med enskilda bibelord, så skall man lämna dessa och istället fokusera på andra texter.
Tvärt om, tänker jag, mot de ”fundamentalister” som trots att de är kristna och därmed bör omfatta budskapet om att tron går före lagen, väljer fixerat att fokusera på vissa lagförbud, men gladeligen lämnar andra därhän.
En något oortodox applåd utbröt efter predikan, en applåd som säkert fick mer traditionella kyrkobesökare att snörpa lätt på munnen.
En tyst minut hölls för offren i Tel Aviv, och för alla offer som utsatts för hatbrott på grund av sin sexuella identitet eller könsidentitet.
Inför nattvarden sjöng församlingen Communio där kvinnor sjöng en ny text ”Den kärlek som jag fann i en kvinnas famn” och männen en annan ny text ”Den sinnlighet jag fann hos en annan man” och alla gemensamt stämde in i grundtexten ”Du lust och längtan skänkt som en gåva tänkt”. Därefter delades bröd och vin ut. Alkoholfria och glutenfria alternativ erbjöds. Enskilda och par kunde be om välsignelse, personliga förböner erbjöds och som alternativ kunde ljus tändas.
Innan utgången lästes välsignelsen över de församlade:
Välsignelsen från Saras och Abrahams Gud,
välsignelsen från Jesus Kristus, född av Maria,
välsignelsen från den heliga Anden,
som vakar över oss som en mor över sina barn
den välsignelsen vare med oss alla.

Freedom is coming sjöngs så under utgång och utanför Storkyrkan där många turister och andra förbipasserande förvånat med leende tittade på!

Utgången:

Utanför Storkyrkan: