På programmets omslag dansar RFSL Malmös två ordföranden, Tinahåkan Jönsson i galaklänning och Camila Kempe i polisuniform.

– Ni bjuder alltså upp polisen till dans på Regnbågsfestivalen?
– Ja. Det syftar egentligen på att när en transsexuell tog livet av sig och polisen utredde det så fanns det höga poliser här som tyckte det var lustigt. Därför vill vi bjuda in polisen och andra till diskussion om mänskliga rättigheter och allas lika värde.
– Hur ser dialogen med polisen ut idag?
– Den har blivit bättre. Polisen ska gå i paraden för första gången och Malmös polismästare Ulf Sempert har lovat gå med.
– När jag läste igenom programmet så tyckte jag det var några teman som stack ut lite extra. Regnbågsfamiljer och barn är ett, relationen till polisen ett annat och så bokstaven T i HBT: transsexuella, transpersoner, intersexuella.
– Det är också ungefär så vi velat lägga tyngdpunkten. Familjer är viktiga. Alla har en familj och vi vill synliggöra regnbågsbarnen. Så jag vill lyfta fram Hanne Gortons fotoutställning om regnbågsbarn på Barnens Scen i Folkets Park.
– Och bosktaven T i HBT?
– När det gäller H och B finns det vissa politiska frågor kvar, fast kanske har vi kommit så långt att de flesta homo- och bisexuella kan vara sig själva idag. Men T-frågor är fortfrande mer kontroversiella. Bland oss som arbetat med Regnbågsfestivalen har det i alla fall varit de frågorna som drivits mest i år.
– Vad vill du lyfta fram av det som händer under festivalen?
– Det ska bli intressant med en paneldebatt om diskriminering med Malmöpolisen, Räddningstjänsten och Gaypolisen på fredag. Sen är det teaterföreställningar. På söndag spelas Fotbollsbögen med Martin Svedberg. Efteråt är det samtal med Sydsvenskans sportkrönikör Anja Gatu. Och så spelas Infestus med Aleksa Lundberg som har en transsexuell bakgrund. Det handlar om vad som är gemensamt för män och kvinnor. Utställningar blir det också. På Regnbågshuset i ABF-huset visas Bilder i beslag, det är äldre beslagtagna bilder från polisen med homosexuella och så Sussi Hedlunds fotoutställning Fittröra.
– Hur är det på festsidan då?
– Nu på lördag är det stor invigning med Skånes biträdande polismästare och Christine Gilljam från DO som varit RFSL:s ordförande. Senare på kvällen blir det fest på Moriskan i Folkets Park. Fredag den 25 är det stor tjejfest på Tangopalatset. Och så avslutningsfesten förstås, på Inkonst nästa lördag.
– Och hur är det med kändisfaktorn?
Melinda Wrede på avslutningsfesten samt Åsa och Gertrud på invigningsfesten!

Regnbågsfestivalens program i QX GayMap

Regnbågsfestivalens program som PDF