”Pride blir fantastiskt i år”

– Den här föreningen har levererat en festival i ganska många år och visat att man kan. Vi har också visat att vi har växt och utvecklats så det finns ingen anledning att känna oro.

Så säger Pär Wiktorsson, nyvald ordförande för Föreningen Stockholm Pride till QX dagen efter den sju timmar långa årsmötet där föreningens förlust på totalt 2,5 miljoner diskuterades.

– Visst är det en tuff situation som jag känner mig ödmjuk inför, säger Wiktorsson. Vi måste verkligen gå plus detta år och vi skall tänka långsiktigt. Men vi har en stark organisation där jag ser stora möjligheter.

Pär Wiktorsson säger att man som ett första steg skall gå igenom ekonomin för att få en tydlig bild av läget samtidigt som han understryker att verksamheten inför årets festival redan är igång bland de omkring 100 ”långtidsvolontärerna”.

Att Pär Wiktorsson som under 2009 var en av två verksamhetschefer för Pride House tycker om organisationen råder det ingen tvekan om.

– Det finns så mycket värme och kärlek, säger han. Det är så många som gör detta arbete för att de känner att det är viktigt och dessutom roligt. Det är något jag tidigare inte upplevt i föreningsarbete och dessutom är vi så otroligt många.

Att han själv, 2008, började engagera sig i Stockholm Pride förklarar han med att ”någon gång skall man ge tillbaks till Pride allt det Pride gör för en själv som HBT-person”.

– Det är viktigt att slå vakt om Pride som samlingsplatsen för ett stort färgsprakande community, säger han om sin syn på vad Pride skall vara. I slutändan är Pride ett tillfälle för enskilda att ladda energi för att klara en vardag som annars kanske är tuff.

– När vi lyft våra ögon från ekonomiböckerna så är det viktigt att vi börjar se över vilken roll vi spelar för hbt-personer och hur vi gör vår festival intressant liksom hur vi skall utvecklas och förnyas, säger Wiktorsson.

Att han tror på årets festival råder det knappast någon tvekan om.

– Den blir fantastisk, säger han. Jag ser mycket fram emot att se vad som händer med Pride Parks nya placering vid Sjöhistoriska museet. Jag ser fram emot att det kommer vara fest, politik, kultur, ett skitbra scenprogram, jätteintressanta diskussioner och häftiga konstutställningar. Jag ser också fram emot hur vi kommer att knyta ihop festivalen på ett bra sätt så att den känns ännu mer i Stockholms vardag.

Pär Wiktorsson beskriver sig själv som en egenföretagare som arbetar med likabehandling och jämställdhet. Han är en värmlänning med norrländska rötter och med en stark Stockholmsidentitet.

– Men jag har också bott i Göteborg och reagerar med ryggmärgseffekt när stockholmare säger något drygt och Göteborg!

– Det låter ju som en bra egenskap med tanke på samarbetsmöjligheter med HBT-festivalen i Göteborg!

– Ja visst! Och det är ju otroligt spännande att se på detta med Stockholm Prides relation till andra Pridefestivaler runt om i landet. Det gör en glad och det är ett tecken på att samhället rör sig i rätt riktning att flera platser numera har Pride. Det gör ju också att vi får en anledning att fundera kring vad vår festival står för.

– Årsmötet om ett år – vad händer då?

– Då står vi med ett plus så att vi kan börja bygga upp vår ”regnfond” och vi har en plan för en långsiktig utveckling av Pride!

Lovise Brade Haj

Till vice ordförande för Föreningen Stockholm Pride utsåg styrelsen Lovise Brade Haj. I tet pressmeddelande säger hon idag:
– Jag känner mig självklart hedrad. Det gäller att komma ihåg att arbetet med Stockholm Pride drivs och genomförs med över 100 volontärer året runt och över 600 volontärer under själva festivalveckan. Det är otroligt häftigt att se att allt drivs med ideella resurser.


Ansvarsfrihet för Prides styrelse