Det är en märkbart upprymd Tasso Stafilidis som berättar för QX om det digra programmet till 2010 års HBT-Festival som går under temat ”Vi tar över Göteborg”
– Det är helt fantastiskt. Vi bjuder på ett program som är mer än dubbelt så stritt som förra året, säger han.
På onsdag släpps det i tryckt form i samband med vernissaget på Konstmuseet där deras bidrag till HBT-Festivalen öppnar; en utställning av konstnären Tobias Bernstrup.
Under festivalen kan man självklart också se hans utställning och dessutom medverkar han på invigningsgalan på Gothia Towers den 12 maj.
– Det blir en jättestor gala med en lång rad artister och DJ battle mellan klubbarna, berättar Stafilidis,
150 olika samarbetspartners levererar 230 olika programpunkter under de fem dagar som festivalen pågår.
– Vi kommer verkligen ta över Göteborg, säger Stafilidis och berättar att det för första gången blir en stor parad, eller Regnbågspromenad som det heter i Göteborg, utmed Avenyn på söndagen. Med samling vid Operan går man upp till Götaplatsen där det hålls en gala för ”alla göteborgare”. Och utmed Avenyn liksom i stora delar av staden blir det regnbågsflaggor hissade.
Festovalen bjuder dessutom på ett HBT-Universitet, Filmfestival, en rad utställningar och fester och så en Queertransdag och Queerloppis och tolv tält på Göteplatsen. Idrottsrörelsens ansvar för att ta tag i homofobin kommer dessutom att få en framskjuten plats med bland annat Glenn Hysén och Peter Häggström som ”regnbågsambassadörer”.
– I två veckor har vi vårt informationscenter öppet i Nordstans där man kan få information och köpa biljetter till invigningsgalan, berättar Tasso Stfilidis.
– Du har ju erfarenhet av Stockholm Pride, vad är det som skiljer HBT-Festivalen mest från det arrangemanget?
– HBT-fetsivalen är grundad av kulturinstitutioner och inte hbt-aktivister, men hbt-rörelsen har verkligen nu tagit festivalen till sig. Alla som jag någonsin kommit i kontakt med vill vara med nu, berättar Stafilidis.
– Därför är festivalen också väldigt bred och spretar åt en rad olika håll, vilket gör den otroligt attraktiv och har möjlighet att locka mycket folk.
Så stor och bred har den blivit att Tasso till och med tror att den ”är för stor för Göteborg”. Dvs att den kommer bli så bra att det kommer bli många besökare utifrån.
– Vi hoppas att många kommer hit för att ”insuoa” det vi nu erbjuder, säger han och tipsar om att man efter Göteborg kan ta tåget till Eskilstuna där Spring Pride veckan efter tar över stafettpinnen.
Så boka tåg – eller om askan tillåter flyg – till Göteborg den 12-16 maj. Ladda ner programmet här och låt dig inspireras!

Ladda ner programmet för HBT- Festivalen i Göteborg