På onsdag öppnar årets Baltic Pride som hålls i den litauiska huvudstaden Vilnius. Festivalen hålls i ett land där en av de värsta lagarna i ett EU-land riktat mot hbt-personer införts. Lagen som officiella sägs ”skydda barnen” antogs tidigare i år efter vissa justeringar, men aktivister i Litauen fruktar fortfarande att den kommer att användas för att stoppa information om hbt-personers livsvillkor och arbetet för mänskliga rättigheter.
På onsdagen hålls en diskussion organiserad av det litauiska studentförbundet om ”mångfald i högre utbildning”.
På torsdag är det formell öppning av Baltic Pride med filmfestival, konsert med cellisten Andre Mergenthaler och ett uppvärmningsparty på gayklubben Soho.
Under fredagen hålls en heldagskonferens på temat ”Mänskliga rättigheter till kamp mot rädsla och fördomar”. Deltagarlistan är imponerande och bland de medverkande vid konferensen finns svenska EU-ministern Birgitta Ohlsson, litauiska parlamentarikern Marija Aušrinė Pavilionienė och Nederländernas ambassadör Joep Wijnands. En videohälsning kommer även sändas från EUs vice-president Viviane Reding.
Vid konferensen deltar även den danske parlamentarikern Kamal Qureshi från Socialistisk folkeparti, estniska parlamentarikern Evelyn Sepp och representanter för ILGA-Europa och den nederländska ambassadören för mänskliga rättigheter Arjan Hamburger.
Från Estland, som är det mest liberala i hbt-frågor bland de baltiska länderna, kommer även från socialministeriet Riho Rahuoj till en debatt om hur arbetet för att förändra synen på hbt-personer skall bedrivas utöver lagändringar.
EU-parlamentarikern Michael Cashman deltar i en debatt under eftermiddagen om Yogyakarta-principerna – ett dokument framtaget för att lägga grunden till en internationell konvention om grundläggande hbt-rättigheter. Där medverkar även EU-kommissionens Belinda Pyke liksom en rad litauiska aktivister för mänskliga rättigheter.
Under fredagen deltar även RFSLs Lars Jonsson, Linda Elstad och Karol Vieker i en debatt om att bygga partnerskap mellan olika organisationer. I debatten medverkar även tyska RFSLs, LSVD, Klaus Jetz och arrangerande Lithuanian Gay Leagues ladimiras Simonko och Vilma Gabrieliūtė.
Efter en lång dags konfererande blir det så ännu en fest på gayklubben Soho.
Till lördagens Prideparad genom Vilnius är det av säkerhetsskäl obligatorisk föranmälan. Klart är att EU-parlamentarikern Ulrike Lunacek deltar i paraden med ett tal. Svenske EU-ministern har tidigare annonserat att hon kommer delta.
Svenske EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner (m) kommer på lördagseftermiddagen visa sin fotoutställning ”Pride and Predjudice” på konferenscentret Conti Hotel och det följs av en sammanfattande debatt om hur årets Baltic Pride gått.
Avslutningsfesten hålls på Soho Club från klockan 22 på natten till tidig morgon.