Den har blivit en populär och kär symbol för HBTQ-samhället, regnbågsflaggan eller prideflaggan som den även kallas och den står för stolthet och mångfald. Och under sommarens Pridefestivaler viftar vi stolt med den mer än vanligt.
Gilbert Baker var mannen bakom flaggan och den visades första gången 1978 vid San Francisco Pride.
Gilbert Baker var en engagerad gayaktivist och bodde i San Francisco på 70-talet där han lärde känna Harvey Milk. Gilbert jobbade på en flaggfabrik och har gjort flaggor till flera olika stora event och högt uppsatta statsmän och presidenter runt om i världen.
Regnbågsflaggan hade från början åtta färger, men den rosa och turkosa färgen togs efter ett tag bort. Rosa för att den var för svår att trycka och turkos eftersom det var lättare att ha ett jämnt antal färger på flaggan som idag har sex färger: röd (för livet), orange (helandet), gul (solljuset), grön (naturen), blå (harmonin) och lila (andligheten).
Till 25-års jubliéet 1994 av Stonewallupproren tillverkade Gilbert Baker en regnbågsflagga som vid tillfället var världens största flagga, 9 meter bred och 1,6 km lång. Flaggan bars genom New Yorks gator och efteråt delade man upp flaggan i olika bitar och skickade till sponsorer och aktivister.
En regnbgågsflagga tillverkad av Gilbert Baker hänger på MoMa i New York.
2018, när Stockholm och Göteborg anordnar EuroPride, fyller regnbågsflaggan 40 år!
Gilbert Baker blev 65 år gammal.