Aggressiva motdemonstranter från högerextrema grupper störde lördagens Pridefirande i såväl Rumäniens huvudstad Bukarest som Slovakien Bratislava.
I Bratislava hölls för första gången Pride-firande där omkring 500 personer deltog vid en stående manifestation och torgfest. Den planerade paraden fick dock ställas in efter att ett 80-tal aggressiva nynazistiska motdemonstranter stört planerna och polisens 200 utsända inte lyckades skydda evenemanget. I mediekommentarer talas om att staten misslyckats och chefredaktören Lukáš Fila på tidningen sme.sk skrev ”istället för en dag av stolthet har Slovakien idag fått uppleva en skammens dag”. Vid arrangemanget i Bratislava deltog flera ledamöter av Europaparlamentet för att visa sitt stöd.

I Rumäniens huvudstad Bukarest gick omkring 300 personer med i Prideparaden. Även här arrangerade högernationalistiska grupperingar motdemonstrationer som tidigare underdagen samlade ett 150-tal deltagare. Temat för deras samling var ”Marsch för normalitet” I Rumänien lyckades polisen skydda Pride-evenemanget och i en egen del av tåget gick den brittiske ambassadören Robin Barnett med EU-parlamentarikern Michael Cashman. 11 ambassadörer, bland annat den svenska, hade uttalat sitt stöd för paraden medan Ortodoxa kyrkogrupper protesterat och uppmanat människor att stanna hemma.
Paraden avslutade en veckas GayFest som startade i måndags i samband med International Day Against Homophobia.

Paraddeltagare i Bukarest
150 personer demonstrerade ”för normalitet” några timmar innan Prideparaden.