I maj blir det på allvar start för Pride-firandet i Sverige. I tretton städer och orter firas i regnbågens färger och först ut är Katrineholm!

I påskhelgen släppte Spring Pride, den festival som på allvar startade traditionen att fira Pride utanför de tre storstäderna, nyheten att de ha två gäster från Orlando på plats i år. Dels kommer ägaren till den klubb i Orlando, Pulse, som förra året blev platsen för det fansansfulla terrorattentatet med 49 döda som resultat. Hon heter Barbara Poma och hon tar med sig en av de som överlevde attentatet: Neema Bahrami.
– Jag har gjort många bokningar i mitt yrkesliv, men det här är den absolut viktigaste. Tragedin i Orlando är ett bevis på att vi inte kan slå oss till ro i arbetet för alla människors lika värde. Hatet mot HBTQ-personer är fortfarande levande, säger SpringPrides projektledare Johan Bergquist.

Bahrami var tidigare eventansvarig på klubben Pulse och stod bland annat bakom arrangemanget med Salsa-klubben som pågick natten den 12 juni 2016.
– Mitt kall i livet är att skapa uppmärksamhet, jorden runt, kring fred och kärlek. Jag har startat en välgörenhetsorganisation som heter Hangaheart, som utbildar barn i att visa kärlek, oavsett vilken sexuell läggning, kön, religion eller ras man tillhör. Det är dags att vi utifrån Pulse-tragedin lär människor att älska och inte hata, säger Neema Bahrami.

SpringPride pågår i år den 26-27 maj och är en del av stadens Vårfestival.

Birgitta Ohlsson
Även Söderhamn Pride har varit aktiva med att informera om planerna för festivalen som startar i slutet av månaden och pågår in i juni. Klart är att liberala riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson kommer för att berätta om ”Kärlek i Europa” den 2 juni . Dansaren Niklas Arleryd, född i Söderhamn, berättar dagen innan om ” hur det var att från en dag bli gratulerad för att han åter igen hamnat på första sidan eller vunnit ett VMguld, till att nästa dag bli nerkastad från en skateboardramp för att han som kille dansar.
Söderhamn Pride, som i år firar fem år, har fått Centerns vice partiordförande 
Anders W Jonsson, att tala vid paraden den 2 juni. Och på kulturfronten lyfter arrangörerna att Elisabeth Ohlson Wallin medverkar vid ett seminarium den 1 juni om ”Bildens makt och HBTQ i konsten!”.

Niklas Arleryd
Tretton festivaler alltså! Hela listan ser du nedan – och dessutom länk till Joensuu som är en av numera många finska städer där det arrangeras Pride. Nya finska datum och orter på QX GayMaps Pride-lista 2017 är även Gustavs, Tammerfors, Nykarleby och Karis.