I kölvattnet av händelserna kring Ship to Gaza har arrangörerna av Madrid Pride låtit förstå att det planerade deltagandet av en paradvagn från Tel Aviv skulle skapa säkerhetsproblem, uppger Ynetnews.com.
Paradvagnen var planerad att bestå av lokala hbt-aktivister från Tel Aviv och var sponsrad av Israels utrikesdepartement.
– Vi beklagar det faktum att pride-arrangörerna i Madrid har valt att fokusera på frågor som inte alls har med communityt att göra, säger Mike Hamel, ordförande för den israeliska hbt-organisationen Aguda. Vår organisation var inbjuden som en icke politisk rörelse och detta är nu en missad möjlighet till dialog.
Även Yossi Levy från Israels utrikesdepartementet beklagar att paradvagnen inte får gå med som planerat på grund av förväntade säkerhetsproblem.
– Israel är det enda landet i Mellanöstern där Prideparader arrangeras, där Prideflaggor hissas på gatorna och där det gay och lesbiska samhällets rättigheter respekteras, säger han till Ynetnews.com. Den primitiva politiseringen och den totala kapitulationen inför terror och våld från anti-israeliska element går emot Pride-paradernas principer om att motverka diskriminering.