När Regnbågsflaggan hissades i Söderhamn markerade det det femte året som staden är platsen för en av landets större Pridefester. I en vecka kommer staden koka av diskussioner, fester och kulturevenemang i HBTQ-anda.
– Det bästa med detta år är att allt från föreläsning till fester är gratis, säger Söderhamn Pride eldsjäl Majs Keller till QX efter dagens Pridestart.
– Föreläsarna har det alltid varit fri entré på men i år är även festerna gratis. Just för att alla ska kunna få lika stor möjlighet att få känna sig delaktig.

Årets Pridebakelse presenterat hos Tewés Konditori

När festivalen öppnade idag höll oppositionsrådet i Söderhamns kommun, Magnus Svensson (c) invingningstalet som förklarade varför Pride behövs i Söderhamn:
”Än idag finns det länder där man inte har rätten att vara den man är. Eller rätten att älska den man vill ha. I sju länder är detta belagt med dödsstraff. I en rad länder hamnar man i fängelse om man inte är hetro.
Pride i Söderhamn är även en manifestation för dem! Där vi står upp för de som inte kan eller får. Det får vi aldrig glömma.”

Och även om Magnus Svensson beskrev Sverige som ”ett av världens med HBTQ-liberala länder” så lyfte han problem som finns kvar.

”Det förekommer fortfarande hot, våld och diskriminering mot HBTQ personer i Sverige. Även den generella psykiska ohälsan är högre bland denna grupp jämfört med heterosexuella. Det finns fortfarande massor av intolerans i vårt samhälle där en del vill polarisera samhällsdebatten och ställa grupper mot varandra.”

För Svensson är Pride det motsatta som han beskriver handlar om att  ”öka öppenheten, öka toleransen för varandras likheter och olikheter.” Och just Söderhamn Pride kallade han i sitt invigningstal för ”magiskt”.

Festivalen får rejäl fart till helgen där StorSchlaget på Eat&Meet hålls på fredag, paraden avgår på lördag med efterföljande stort partaj i Styrkjärnsparken. Klicka på länken nedan för att se hela programmet med länk till festivalens sidor.