Vojne vojne, nu gäller det att välja! För Pride firas på inte mindre än fem platser nu i helgen.

Borås är redan igång med samlingsplats på Stora Torget, seminarier och utställningar på Hemgården, Textilmuseet och konstmuseet. På RFSL är det fester och konsertfredag och lördag kväll och den stora avslutningsfesten på lördag hålls på X & Y. Paraden på lördag samlas vid 17.00 ute på Knalleland och vandrar sedan utmed järnvägsspåret, ner mot centrum för att slutligen hamna på Stora Torget.

Urval av Borås Pride hittar du i GayMap och hela programmet kan du läsa nedan.

 

En annan stad som har ett brett program som formats till en stor folkfest i stadsfestival-anda är Luleå. Som tidigare år är det Stadsparken som är centrum för aktiviteterna med RFSLs tält som bästa info och häng. Även här har festivalen redan dragit igång med såklart blir det extra fart nu när helgen nalkas.

På fredag kväll är det Ebeneser som gäller för den festsugne. Pride Night Sessions med stand-uparen Zinat Pirzadeh, artisten Linnéa Bäcklund och Jesper Petersson som vi kunde följa i Idol i höstas.

Paraden startar i Luleå klockan 15.00 lördag från Stadsparken. Väl tillbaks är det en riktigt festlig eftermiddag och kväll som hägrar. Lill-Babs, Jesper Petersson, Sync Error, Tina Wilhelmsson och slutligen Peg Parnevik på scen innan de partysugna drar vidare till Bistro Norrland där Pride-festen arrangeras. Innan de gladaste drar hem klockan 03 så har de kunnat se Hampus Carlsson och Ravishing Byrds och dansat till Dj Wet Martini och Dj Fostret.

På söndag är det parkmys, efterhäng på Lillan och så avslutas allt med en regnbågsmässa i Domkyrkan.

Urval av programmet i QX GayMap och hela programmet ser du nedan.

En som vet hur det är i Luleå är Sophie Gunnarsson. Idag bor hon i Stockholmsstadsdelen Bandhagen och fixar nu på lördag en gårdsfest som reaktion på ett flatofobt vykort hon fått. Inte ett traditionellt Pride men ett arrangemang som på allvar visar vad Pride just handlar om. Läs mer här

Västra Sverige bjuder på många Pridefestivaler i år. Efter Göteborg är det förutom Borås även dags för Falkenberg nu i helgen. Pride Park öppnar fredag kväll med brittiska drag queen-artisten Lady Penelope på scen. Några känner säkert igen henne från Kanarieholmarnas yra nätter i Yumbo Center. Parken har även öppet lördag fram till paraden med tal och underhållning från scen. Paraden startar så lite längre upp på Torggatan för att gå ut till Valla friluftsteater där det blir show med bland andra Magnus Carlsson och Andrés Esteche som håller årets Pridetal. Esteche är sedan med i Regnbågsmässan där han sjunger. På kvällen blir det Regnbågsklubb (motsatsen till svartklubb skriver arrangörerna!) på Storan. Imponerade program även detta år i den sköna sommarstaden Falkenberg!

Slutligen är det Sundbyberg som firar Pride i helgen. Eller ännu mer precist: Rissne Pride. Vid QX-Galan i februari fick Peter Pettersson ta emot utmärkelsen Årets Hetero efter att han misshandlats inför Rissne Pride förra året. På lördags samlas Rissnebor och andra sundbybergare med grannfolk till parad klockan 16.00 i centrum.