Hur kommer det sig att du föreläser om alkoholproblem under Pride?
– Jag har själv haft alkoholproblem men är nykter sedan dryga åtta år. Under de senaste fem åren har jag velat dela med mig av mina erfarenheter – från ett liv som ”problemdrickare” (jag är inte helt förtjust i ordet ”alkoholist”) till ett klart bättre liv utan alkohol. 2012 gjorde jag en djupdykning i ämnet och resultatet blev en bok. Min önskan är att nå ut till andra som är där jag var. Kan jag hjälpa en enda, så är jag glad.

Vad kan besökaren förvänta sig?
– Föreläsningen kommer att handla om alkoholproblemet i stort. Inledningsvis kommer jag att berätta hur mitt liv såg ut, om alla dessa kvällar och nätter på Stockholms gay-hak och hur detta och annat påverkade mitt liv. Därefter kommer jag att föra ett resonemang om varför just HBTQ är mer drabbade än andra. Det är inte konstigt att vi gärna tar till alkohol eller andra droger för den delen.

Vad tror du kan vara anledningar till att hbtq-personer har mer alkoholproblem än genomsnittet?
– Det finns nog flera anledningar. En av de kanske troligaste har att göra med att alkoholberoende är känslomässig sjukdom. Vår uppväxt som ”annorlunda”, vår kom-ut process, samhällets hetero-norm – allt detta är komplexa och påfrestande känslor. Alkoholen kan då ge viss lättnad och frid.

Jag tror även att våra mötesplatser och livsstil kan påverka. Naturliga mötesplatser är barer och klubbar – och där dricks det. För mig kändes det tryggt att ha ett glas öl i handen – man ville ju inte bara stå där rakt upp och ner som ett fån. Alkoholen gav mig också mod att ta kontakt med andra killar. Sen är det rätt mycket party och glamour. Du har säkert hört någon hetero säga ”gays är roliga, de vet hur man festar!” Under föredraget kommer jag att berätta fler troliga anledningar.

Vad har du fått för reaktioner på din bok ”Skål, ta mig fan!”
– Min bok riktar sig till den som dricker för mycket men är osäker på vad man ska göra åt sin situation. Boken är ingen faktabok utan utgår hela tiden från vanliga tankar och funderingar som problemdrickaren har. Ett känslomässigt problem måste bemötas med känslor och utan pekpinnar.
Jag skickade in min bok till förlaget med tron att jag skulle bli refuserad, det verkar ju alla bli, men de antog den direkt! ”Det här är helt unikt och nytt angreppsätt”, sa de.
Responsen jag fått från läsarna har varit ”Det är kusligt, det är precis som du dokumenterat precis vad jag tänker”, ”Den här boken beskriver mitt liv och mina funderingar” och ”Den har ändrat mitt liv”.

Vad ser du fram emot under Pride i övrigt?
– Framför allt ser jag fram mot att få träffa gamla goda vänner igen. Sen är ju Schlagerkvällen en given favorit.

Onsdag 2 aug 12:00–12:45, Pride House (Plan 5). Kulturhuset Stadsteatern, Sergels Torg 1
Fredag 4 aug 13:00–13:45 (engelska), Pride House (Plan 3). Kulturhuset Stadsteatern, Sergels Torg 1