För den som inte har koll på Rainbow Riots, beskriv kort projektet!
– Rainbow Riots är ett nytt album som jag skrivit och producerat i samarbete med queera röster från världens farligaste länder för HBTQ-personer. Vi är även en nystartad organisation som är registrerad i Sverige och Uganda. http://www.rainbowriots.org

Ni uppträder i Pride Park på fredag, vad blir det?
– Det blir livevärldspremiären av Rainbow Riots med mig och mina gästartister från Uganda, Malawi, Senegal och Jamaica. Vi kommer bjuda på en spektakulär show med låtarna från albumet.

Vilka är det som kommer till Sthlm för detta och har det arbetet varit smärtfritt?
– Albumet blev till under den våldsamma polisräden av Uganda Pride i fjol. Då hölls jag och mina ugandiska samarbetspartners gisslan av polisen som stoppade dem från att uppträda och arresterade och misshandlade flera av medverkandena. Vi visste inte om vi skulle leva eller dö. Mitt i faran och det fruktansvärda slöt vi samman och Rainbow Riots blev så mycket mer än bara musik. Vi har blivit en internationell rörelse, och projektet har uppmärksammats över hela världen och hyllats av BBC. Bäst av allt är att det gett så mycket styråk till utsatta hbtq-personer världen. Nu kommer mina medarbetare till Sverge från hela världen som första ugandiska, malawiska och jamaicanska hbtq-artister som någonsin uppträtt internationellt! Det är ett historiskt ögonblick!

Vad vill du ge dina medmusiker för minne av Stockholm och Pride när allt är över?
– Det finns många ställen där du är i fara bara för att du är dig själv. I deras hemländer lever mina medarbetare i fara och hela deras existens är förbjuden – här kommer de stå på stora scenen på Pride och åka genom jublande folkmassor på vårt Rainbow Riots-flak i Pride-paraden. Det är en enorm kontrast och det jag vill att de ska ta med sig är styrka att fortsätta kämpa. Att det finns hopp. För inte så länge sen var Sverige också homofobiskt. Vi har bara haft rättigheter en kort liten tid – och nu förvandlas hela stan till en regnbågsfest, som ett resultat av att alla modiga hbtq-kämpar vågade drömma och kämpa. Det är det Rainbow Riots handlar om. Efter Pride åker jag tillbaka till Uganda. Det här är bara början. Kampen fortsätter!

Du ordnar två konserter under Pride, skiljer de sig från varandra och i så fall hur?
– På fredagen står vi på stora scenen på Pride kl 19:30. Det kommer bli magiskt eftersom det är en så stor produktion. På lördagen har vi Mums Mums-Rainbow Riots-fest på Debaser som kommer bli magiskt eftersom det blandar alla olika världar, min klubb Mums Mums, mitt Rainbow Riots-gäng och alla som är i stan och vill fira. Det kommer bli vårt sätt att fira allt vad vi åstadkommit med hela detta projekt!

Du kör även underklädsfesten igen, blir det några nyheter i år?
– Ja, i år spelar förutom jag, dj:n Silverhook från Londons hetaste gayklubb Beefmince och Jwl B från de legendariska lesbiska amerikanska rapparna Yo Majesty. Underklädesfesten har ju alltid varit världens enda mixade fest där vi blandar bögar, flator, transpersoner och alla andra könsidentitet, kroppar och sexualiteter i alla åldrar som vill dansa i underkläderna. Dessutom flyttar vi den i år till Debaser Strand, som ligger vid vattnet i Hornstull. Det finns oanade möjligheter till efterfester och nakenbad i anslutning till Underklädesfesten. Just saying….

När ska man vara där för att undvika monstruösa köer?
– Tidigt, tidigt, tidigt! Gärna innan vi öppnar kl 21!

Vad ser du själv mest fram emot?
– Att samla alla mina medarbetare i Rainbow Riots från hela världen och hänga och smida planer och fira allt det arbete vi har gjort. Förutom scenshowerna kommer vi hålla seminarier i Pride House och Pride Park om Rainbow Riots, där man kan få träffa dessa fantastiska pionjärer och få veta mer.