Mälarpvailjongen slår sina påsar ihop med RFSL Ungdom:s project Newcomers Youth. Under en kväll hyllar man nyanlända hbtq-personers talanger med en kväll full av olika typer av konst och uppträdanden. Haris Šabotić jobbar både på Mälarpaviljongen samt som konstnärlig projektledare på RFSL Ungdom. Han är även artist och människorättsaktivist. Han berättar mer om projektet.

Vad är Newcomers Youth?
– Det är ett RFSL Ungdom-projekt dedikerat till att öka välmåendet hos unga, asylsökande hbtq-personer i Sverige. Bland annat så organiserar vi möten, kreativa workshops och erbjuder juridisk rådgivning.

Hur kommer det sig att RFSL Ungdom organiserar denna kväll på Mälarpaviljongen?
– Både RFSL Ungdom och Mälarpaviljongen delar samma mål när det kommer till att stötta nyanlända. Idén kom från behovet av att prata och bli hörda. Vi kämpar dagligen med de stämplar vi får, speciellt unga hbtq-personer, och jag tänkte att låta människor få uttrycka sig själva skulle kunna göra någon skillnad och ett bra sätt att göra det är genom uppträdanden och konst.

Vad kan besökarna vänta sig?
– Ett väldigt underhållande program! En kväll av mode, musik, dans och drag! Ett bred utbud av artister och talare från alla världens hörn. Kvällen handlar om att hylla och stötta kreativiteten och motståndskraften hos hbtq-personer som söker asyl i Sverige. Efter klockan nio tar vår DJ Romina över scenen och spelar latin, dancehall blandat med reaggeton-musik.

Kan en kväll som denna hjälpa till i arbetet med Newcomers Youth?
– Människor kommer från olika delar av världen, olika religioner, olika trosystem och olika kulturer. Jag tror att events som detta, där personer kan föras samman och förenas, bidrar till en stor del av att introducera nyanlända hbtq-personer till det härliga svenska samhället.

Bidrar Mälarpaviljongen på fler sätt med att hjälpa nyanlända och asylsökande hbtq-personer?
– Personalen består av människor från hela världen, varav flera flyttat till Sverige för att undkomma diskrimination. På Mälarpaviljongen får man uppleva en tolerant och välkomnande atmosfär för alla. Sedan 2013 har Mälarpaviljongen Rainbow Fund utökat restaurangens stöd till hbtq-personer och aktivistgrupper över hela världen.

Vad ser du själv fram emot under Pride i övrigt?
– Paraden definitivt! Fira friheten, träffa nya vänner och dela kärleken. Annars så kommer jag njuta av och besöka Mälarpaviljongens Pride-program samt Pride-parken för unga. Kom gärna och gör mig sällskap!

Läs mer om RFSL Ungdom och Newcomers Youth samt deras aktiviteter under Pride.

http://www.rfslungdom.se

http://www.newcomersyouth.se