Idag är första dagen på Stockholm Pride, som firas för tolfte året i rad. Klockan 10.15 invigdes Pride House, festivalens centrum för kultur och politik – en fnissigt gemytlig tillställning ledd av Helena Sandström, skådespelare och radioprofil bland annat känd från Kyss min plysch!.

Pride House tre verksamhetschefer sammanfattade veckans program och på scen visades ett smakprov: ett stycke ur Jonas Gardells Ömheten som spelas på onsdagen. Helena Sandström flaggade för sin favoritpunkt under veckan – morgondagens samtal med författaren Julie Burchill som skrivit ungdomsromanen Sugar rush.

Dramatikern Suzanne Osten och skådespelaren Gunilla Röör var inbjudna att tala om årets tema – makt. Båda har de djupa rötter i kulturvärlden, där de ofta och gärna ruckat på begrepp som kön, makt och identitet.

– Vår föreställning om vilka som har rätt till makt och inte bara finns i fantasin, sade Suzanne Osten efter invigningen. Alla i Nazityskland kände med all säkerhet någon hygglig jude, men ändå kunde förintelsen äga rum.

Gunilla Röör höll ett minst sagt känsloladdat tal om när hon för första gången bevittnade diskriminering av hbt-personer.

– Hon är en riktig skådespelare, berömde Suzanne Osten. Många är rädda för att visa sina mörkare sidor, men Gunilla spelar ut allt.

Så vad finns det att se på Pride House i år? Se Sara Lövestams utvalda favoriter, eller läs hela programmet i QX Gaymap