I år hade Qim, Caroline, Saiuri, Sebastian och Gustaf för första gången råd att åka på Pride. Så de packade bilen och lämnade Enköping bakom sig. Nu ligger de på gräset utanför parkområdet och väntar på ”folket”.

– De kommer om någon timme. Alla ska inte in, jag tänkte stanna här utanför. 400 kronor är lite för mycket, säger Qim, som är den ende utan veckopass runt armen.

Med bil var det området inte svårt att ta sig till. Gustaf fick köra, och är den enda av de nyblivna 18-åringarna som lär hålla sig nykter.

– Så han får kämpa mer än oss andra om han ska få något ragg, säger Caroline.

Kai, Päivi, Magnus, Jonas, Jocke

Ett stenkast bort sitter fem rutinerade rävar –Jonas med Jocke, Päivi med sin Magnus och så Kai – på en filt. Så har det sett ut på många Pridefestivaler nu. Den slitna filten har varje år det senaste decenniet rullats ut på kullarna vid Tantolunden. Idag läggs den för första gången på Gärdets gräs, som igår var alldeles för lerigt.

– Men det hade det ju blivit i Tanto också. Allting blir ju värdelöst när det regnar, säger Päivi. Jag tycker att det nya området är bra.

De har sitt recept klart för sig för hur en lyckad kväll ser ut: korka upp utanför parken vid 15, gå in vid 18 och festa till nästa dag.

– Jag tycker bara att det är synd att ölställena ligger så långt ifrån scenen, säger Kai.

Frida och Jessica

För Frida och Jessica från Växjö har det blivit tradition att åka till Stockholm för att gå på Pride. Men de hänger helst utanför. En fördel med att sitta utanför parken är att heteropolare som inte vill betala 400 kronor för ett dagpass kan vara med och festa, menar de.

– Men det var mysigare vid Tanto, säger Frida. Det har blivit tradition. Här är det så öppet, så även om det är mycket folk så känns det inte lika intimt.

– Men det är ju mycket renare. Jag tycker att det funkar. Man vänjer sig, säger Jessica.

Ingen av dem har köpt festivalband.

– Jag hade kanske gjort det om man fått ännu billigare inträde på festerna efteråt.

Men det är ändå värt att åka hit från Växjö?
– Pride är alltid värt det

Cissi, Sofie, Aston, Anna och Helena

Några som inte heller ska in i Parkområdet är Cissi och Sofie, som är nyblivna föräldrar till Sigge.

– Så det passade inte riktigt ekonomiskt i år, säger Cissi.

– Och alla våra barnvakter är inne på festivalområdet själva, så vi har ingen som passar Sigge. Men vi trivs bra här utanför, säger Sofie.

Både de och vännerna Anna och Helena, som tagit med sig sonen Aston till Gärdet, tycker att Pride verkar bli mer och mer barnvänligt.

– Jag tycker att man ser fler och fler barnfamiljer för varje år. Särskilt det här Skansentåget, Kids Express, tycker jag var ett kul initiativ. Nu har vi visserligen inte åkt det, men det är en bra tanke. Nu får vi se hur man klarar sig med barnvagnen inne på området.